Babcia Basia pokazała jak robi karpatkę. Ta porada jest najważniejsza
Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.
Babcia Basia wyjaśnia, jak zrobić idealne ciasto na karpatkę
Babcia Basia zdradziła przepis na wyśmienitą karpatkę. Przepis znajdziemy na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube. To tam poznamy wiele ciekawych receptur na domowe wypieki i pyszne dania główne. Niedawno babcia zrobiła przepyszne ciasto parzone z kremem.
Karpatka jest prostym ciastem, które wymaga jednak naszej uwagi. Babcia tłumaczyła, aby masę na ciasto gotować na małym ogniu, stale mieszając. W ten sposób ciasto się nie przypali, a karpatka pięknie wyrośnie w piekarniku, tworząc charakterystyczne fałdy.
Karpatka musi mieć jeszcze sporo kremu. W przepisie babci nie znajdziemy cukru. Ciasto jest delikatne i maślane. Babcia Basia do utartego z masłem budyniu poleca dodać odrobinę ulubionego aromatu Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube.
Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy
Przepis babci Basi na karpatkę z kremem
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła
- szklanka wody
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Składniki na krem:
- kostka masła
- 500 ml mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat, np. waniliowy
Jak zrobić karpatkę? Ciasto zachwyci każdego łasucha
W garnku zagotuj wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gdy się zagotuje, zdejmij z palnika, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu wbijaj po 1 jajku i mieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut.
Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. Do odłożonego mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodaj miksturę z mleka i mąki i gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń odstaw, żeby całkowicie ostygł, następnie dodawaj po 1 łyżce miękkiego masła i ucieraj, aż powstanie krem. Krem wyłóż na upieczony blat ciasta i przykryj drugim. Karpatkę wstaw do lodówki na 2 godziny.
Upiecz także wyśmienity sernik z ziemniakami według przepisu Rączki. Pyszne ciasto zrobisz nawet bez pieczenia- tu poznasz przepis na budyniowy deser z owocami.