Wachowicz zawsze gotuje krupnik na tym mięsie. Wychodzi idealnie smaczny i sycący
Lubicie krupnik? Ta zupa jest pożywna i pełna smaku. Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Ewa Wachowicz wybiera szczególny rodzaj mięsa. Dzięki temu zupa wychodzi, że palce lizać.
Krupnik smakuje i syci
Krupnik najlepiej smakuje jesienią. Ta pożywna zupa gotowana jest na mięsie, kaszy jęczmiennej i warzywach . Będzie idealna na obiad w chłodne dni. Jednak, jakie mięso wybrać na krupnik? Warto sięgnąć po wędzone żeberka.
Dodają one niezwykłego smaku i aromatu tej lubianej zupie. Wie o tym doskonale Ewa Wachowicz , która krupnik gotuje właśnie na wędzonych żeberkach . Zupa posypana natką pietruszki będzie smakować najlepiej. Poniżej prezentujemy przepis znanej restauratorki na krupnik.
Jak ugotować przepis na krupnik z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- seler
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie krupniku zacznij od podzielenia mięsa na mniejsze kawałki, umycia i zalania 2 litrami zimnej wody . Dołóż liść laurowy, ziele angielskie, posól i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Następnie żeberka wyjmij z garnka, gdy przestygną, oddziel mięso od kości . Teraz zajmij się warzywami. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je i przełóż do garnka. Dodaj kaszę i gotuj co najmniej 10 minut.
Krupnik od Ewy Wachowicz na jesienny obiad
Obierz ziemniaki, pokrój w średnią kostkę i dodaj do zupy. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę zahartuj i wlej do garnka, dopraw solą, pieprzem i dodaj mięso. Na koniec dołóż natkę pietruszki i od razu podawaj.
Krupnik z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi niezwykle smaczny i aromatyczny. To zasługa żeberek wieprzowych, na których zupa została ugotowana . Warto wykorzystać ten przepis i krupnik podać na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić parówki jak z czasów PRL. Polecaliśmy przepis na dżem z obierków ziemniaków.
Źródło: ewawachowicz.pl