Weź jabłka, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ten deser jest lepszy niż szarlotka
Ciasto z jabłkami to już nie tylko szarlotka. Poznaj przepis i przygotuj znakomity deser, który zachwyci każdego. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim i kilkoma dodatkami smakują naprawdę obłędnie. Dlatego przygotuj tę słodką przekąskę, a będziesz ją przyrządzać, kiedy tylko najdzie ci ochota na coś słodkiego.
Lepsze niż zwykłe ciasto z jabłkami
Jabłka są owocem, które można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście zrobienie z nich szarlotki. Ciasto jest znane na całym świecie i w różnych wersjach. Nie każdy jednak ma czas, aby przygotować ją na deser dla rodziny.
Dlatego warto poznać poniższy przepis. Z nim w łatwy i szybki sposób przygotujesz ciasto z jabłkami, ale w nieco innym wydaniu. Taki przysmak zachwyci każdego smakiem oraz wyglądem, dlatego czym prędzej dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz domowników. Uważaj, bo smak uzależnia i będzie musiała piec je znacznie częściej.
Moja mama je tę sałatkę i chudnie. Sąsiadki błagają ją o ten przepisJabłka, ciasto francuskie i co jeszcze?
To ciasto z jabłkami oprócz smaku ma takę tę zaletę, że przygotowuje się je z kilku niedrogich składników. Najważniejsze są jabłka, które dostarczą odpowiedniej słodyczy i smaku. Niezbędne jest także ciasto francuskie, ale spokojnie, bo nie musisz przygotowywać go własnoręcznie. Wystarczy, że kupisz to gotowe w rolce, które jest tak samo dobre, a w dodatku przyspieszy przygotowanie ciasta. Wszystkie niezbędne produkty znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Family Recipe, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis na zaskakujące ciasto z jabłkami
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, a następnie podziel je na 16 równych prostokątów. Jabłka umyj, a następnie wytnij z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w cienkie plastry. Osiem kawałków ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki jabłka rozłóż na nich w taki sposób, aby delikatnie na siebie nachodziły.
Następnie wymieszaj cukier z cynamonem. Mieszanką obsyp jabłka. Na pozostałych kawałach ciasta wykonaj poprzeczne nacięcia i przykryj nimi jabłka. Sklej krawędzie, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciastka piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Po przestudzeniu podawaj je na deser.
Sprawdź także, ile kosztują Rogale Świętomarcińskie u Gessler oraz poznaj przepis na ogórkową w nowym wydaniu.