Zapomnij o jajecznicy. Z jajek i pomidorów zrobisz 100 razy lepsze śniadanie
Klasyczna jajecznica, choć smaczna i ceniona, zupełnie nie ma szans przy śniadaniu po turecku. Odkryj nowe smaki z przepisem na danie z jajek, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Szczególnie że przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bardzo łatwe. Poznaj sposób i zaskocz domowników.
Najlepszy sposób na śniadanie z jajek
Jajka są jednym z nielicznych produktów, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W śniadaniowym menu nie może zabraknąć klasycznej jajecznicy, ale też jajek sadzonych, gotowanych na twardo, na miękko lub w koszulkach. Te sposoby są wszystkim dobrze znane, ale z jajek można przygotować także śniadanie po turecku.
Danie znane jest pod nazwą szakszuka i jest naprawdę genialne. Połączenie jajek z pomidorami i przyprawami gwarantuje doskonały smak. Zwykłe śniadanie może zamienić się w prawdziwą ucztą, wystarczy tylko, że podasz danie z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.
Oto sekret zalegających w Biedronce palet. Były kierownik wszystko zdradziłZ czego składa się jajecznica po turecku?
Szakszuka swój smak zawdzięcza przede wszystkim pomidorom. Niektórzy do przygotowania dania używają tych z puszki, ale zdecydowanie lepiej postawić na świeże warzywo. Niezbędne są również jajka i przyprawy. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby nie pominąć żadnego produktu.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pomidory
- ½ łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta chilli
- 1 szczypta kminu rzymskiego
- kilka liści świeżej bazylii
- pieprz sól
Szakszuka – przepis
Przygotowanie śniadania po turecku rozpocznij od sparzenia pomidorów. Następnie obierz je ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim starty ząbek czosnku. Po chwili dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy.
Zwiększ ogień i energicznie wymieszaj składniki i smaż je przez około 4 minuty. Po tym czasie wbij jajka i nieco zmniejsz ogień. Szakszukę smaż, do momentu ścięcia białek. Śniadanie po turecku podawaj ze świeżą bazylią i pieczywem, a będzie smakowała obłędnie.
Sprawdź także, dlaczego Biedronka zastawiona jest paletami oraz dowiedz się, jak doczyścić przypalone naczynia.