Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne
Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.
Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.
Przepis na waniliowe naleśniki na maślance
Składniki:
-
480 g mąki pszennej
-
480 g maślanki naturalnej
-
500 ml mleka
-
4 jaja
-
60 ml oleju rzepakowego
-
20 g cukru pudru
-
kilka kropli esencji waniliowej
-
solidna szczypta soli
Jak zrobić waniliowe naleśniki na maślance? Jeden składnik sprawi, że będą nieziemsko pyszne
Mąkę przesiewamy wprost do dużej miski. Wbijamy jaja, a następnie wlewamy maślankę, mleko, esencję waniliową oraz olej. Wsypujemy też sól i cukier puder.
Mieszamy, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Patelnię pokrywamy cienką warstwą oleju i dobrze ją rozgrzewamy.
Naleśniki na maślance smażymy na średnim ogniu, po kilka minut na stronę. Obracamy zawsze, gdy brzegi zaczną „odchodzić” od patelni. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami np. musem jabłkowym . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na smaczne naleśniki. Polecamy wytrawną wersję z jajem sadzonym i pieczarkami oraz lekki rarytas budyniowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
-
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
-
„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu