Smakosze.pl Porady Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej
Fot. YouTube/@ Easy Tricks & Hacks

Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniej

28 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka można zrobić na setki różnych sposobów. Osobiście uważam, że najlepiej smakują sadzone, których białko jest chrupiące, a żółtko rozlewające. Niektórzy wolą jednak lżejszą wersję, w której cały produkt jest równomiernie ścięty.

Istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu sadzone jajka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wiele bym zrobił, żeby ten trick wpadł w moje ręce wcześniej. Niżej zdradzam wszystkie szczegóły.

Idealne sadzone jajka

Najbardziej klasycznym sposobem zrobienia sadzonych jajek jest usmażenie ich na patelni. Dla niedoświadczonych kucharzy może to jednak sprawiać problemy. Trudno bowiem dobrać odpowiednią temperaturę, a także czas smażenia.

Dlatego opracowana została znacznie prostsza metoda, która wymaga posiadania jedynie mikrofalówki . Przy jej pomocy każde jajko będzie perfekcyjne .

Jajko
Fot. YouTube/@ Easy Tricks & Hacks
Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę

Jajka sadzone z mikrofalówki

Z pozoru trik może wydawać się niecodzienny, jednak naprawdę działa. Jak zrobić jajka sadzone w mikrofalówce? Otóż na początek należy wziąć niewielki talerz i posmarować go odrobiną oleju. Tłuszcz spowoduje, że jajko nie przywrze do naczynia.

Kolejnym etapem jest wbicia jajka na talerzyk uważając przy tym, aby nie rozbić żółtka. Następnie weź nóż i bardzo delikatnie nakłuj żółtko.

Ostatni etap gotowania jajek w mikrofalówce

Na koniec umieszczamy całość w mikrofalówce, ustawiamy ją na ¾ mocy i programujemy na 45 sekund. Po tym czasie pozostaje jedynie wyjąć talerz z urządzenia i cieszyć się smakiem pysznego sadzonego.

Jajka pełne są wartości odżywczych, dlatego tak ważne jest włączenie ich do codziennej diety. Łatwo przyswajalne mikro i makro elementy to bogactwo jaj, których nie należy ignorować.

Jajko
Fot. YouTube/@ Easy Tricks & Hacks
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Wzięła do ręki butelkę soku i aż odjęło jej mowę. „Czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie etykiet!"
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy