Ugniatam twaróg widelcem, dodaję jajka i robię ciasto. Placki wychodzą miękkie jak chmurki
Oto przepis na szybkie i pyszne placuszki, jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Doskonale sprawdzą się w słodkich porannych kompozycjach.
Serowe placki
Różne rodzaje placków to częsty – i bardzo dobry – wybór w porze śniadania albo podwieczorku. Często jednak sięgamy po cięższe, bardzo mączne wersje. Tymczasem warto spróbować placków twarogowych.
Użycie białego sera pozwala wyeliminować z przepisu większość mąki. Placki mają więc mniej glutenu, za to więcej białka. Mają też delikatny, przyjemny smak, który genialnie komponuje się ze świeżymi owocami, przetworami owocowymi czy domową nutellą.
Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiadPrzepis na placki
Takie placuszki można przygotować z użyciem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Ważne jest, by smażyć je na naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie tu masło klarowane, które nada plackom przyjemny posmak.
Składniki
- 400 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cukier do smaku
- Masło klarowane do smażenia
Placuszki na śniadanie
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę. Do miski przekładamy ser i rozdrabniamy. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Na koniec wyrabiania do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Patelnię dobrze rozgrzewamy i smarujemy cienką warstwą masła. Placuszki układamy łyżką i lekko spłaszczamy. Smażymy, obracając, by były rumiane z obu stron. Podajemy z konfiturami.
Wypróbuj też przepis na sałatkę meksykańską i poznaj niedzielne promocje Biedronki.