Poszatkuj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis to cud, smakuje jak marzenie
Trudno o prostszy przepis na szybką i zdrową przekąskę. Placek z kapusty to dietetyczne rozwiązanie problemu małego popołudniowego głodu i doskonały pomysł na śniadanie.
Placek z kapusty
Placek z kapusty – czasem przygotowywany też jako małe placki – to doskonała alternatywa dla jego odpowiednika z ziemniaków. Zawiera mniej skrobi i jest bogatszy w białko. Nie od dziś wiadomo, że kapusta to najlepszy sprzymierzeniec diety odchudzającej.
Taki placek można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się też z wielu rolach. Można potraktować go jak omlet, a nawet jak pizzę!
Henia przeszła samą siebie. Jej sałatka na imprezę smakiem rozbiła bankPlacek lub małe placki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Zaproponowany tam jest duży placek pieczony na patelni jak omlet. Warto jednak pamiętać, że z tego samego przepisu powstaną małe placki, pyszne z jogurtem lub gulaszem.
Składniki
- ½ małej główki kapusty
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka czarnuszki
- Sól, pieprz, masło klarowane lub olej do smażenia
Placki kapuściane
Kapustę drobno szatkujemy – na małe placki lepiej sprawdzą się mniejsze wiórki niż na jeden duży. Poszatkowaną przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami. Wbijamy jajka i mieszamy dokładnie z kapustą.
Do masy dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie posypujemy czarnuszką. Jeszcze raz wyrabiamy masę, w międzyczasie rozgrzewając tłuszcz na patelni.
Placki lub pojedynczy placek smażymy z obu stron do osiągnięcia rumianego koloru. W wypadku pojedynczego większego omletu, przy przewracaniu pomagamy sobie talerzem – nakrywamy patelnię, odwracamy i zsuwamy placek.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone według Strzelczyka i zupę cygańską.