Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.08.2024 16:13

Kroję filet z kurczaka i pakuję go do kapusty. Ten obiad zasługuje na jakąś nagrodę

faszerowana kapusta
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes

Faszerowana kapusta to nie tylko gołąbki. Z tym niezwykłym przepisem przygotujemy zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu biesiadnikom. Wszystkie składniki są zaś niedrogie i łatwo dostępne.

Zapiekana kapusta

Jak wiadomo, kapusta jest doskonałym składnikiem diety. Jest sycąca i niskokaloryczna. W tym przepisie łączymy ją z mięsem z piersi kurczaka – jednym z najchudszych i najbogatszych w białko produktów ze swojej kategorii. Dzięki temu uzyskujemy sycące danie o dobrych proporcjach makroskładników.

Odpowiednio upieczony, taki posiłek dosłownie rozpływa się w ustach. Można dodatkowo wzbogacić go wybranymi warzywami. Jeśli dodamy też ziemniaki, w jednym piekarniku upieczemy danie, które będzie miało w sobie wszystko, co potrzebne na obiad.

zapiekanka w kapuście
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes
Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej

Obiad z kurczakiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing Meat Recipes. Pokazana tam wersja dosłownie tonie w ciągnącym się żółtym serze. Można zdecydować się na taki wariant, jednak nie polecamy tego ze względu na ilość kalorii i tłuszczu, który dodaje ten składnik.

Składniki

  • 3 małe główki kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 400 g piersi kurczaka
  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 30 ml soku z cytryny
  • Opcjonalnie: 100 g mozzarelli
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek

Obiad z kurczakiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w pióra, a pomidory w plasterki lub kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, zasypujemy solą i pieprzem, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy do zamarynowania.

Główki kapusty odcinamy od dołu i wydrążamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno wydrążonych otworów układamy ziemniaki. Jako kolejną warstwę wkładamy połowę pomidorów i cebulę. Posypujemy startym serem. Dodajemy mięso, a na wierzch drugą połowę pomidorów. Znów przyprawiamy solą i pieprzem.

W misce mieszamy jajka z jogurtem greckim. Zalewamy wnętrze kapusty. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na ciasto pysznotka i naleśniki ruskie.

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes