Wbijam jajka do łodyg pietruszki i odpalam blender. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Już nigdy nie wyrzucisz łodyg pietruszki. Można zrobić z nich doskonałą przekąskę, która najpierw zachwyci wyglądem, a potem doskonałym smakiem. Wystarczy, że masz jajka, natkę pietruszki i kilka dodatków. Przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Wypróbuj ten przepis w swoim domu.
Jajka i łodygi pietruszki to niezwykłe połączenie
Założę się, że nigdy nie pomyślałaś o łodygach natki pietruszki jako produkcie, z którego zrobisz doskonały przysmak. Czas to zmienić, bo dzięki temu przepisowi już nigdy ich nie wyrzucisz, a w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.
Sposób jest banalnie prosty, a liczba składników ograniczona do minimum. Poznasz je w dalszej części artykułu. Do niezbędnych należą jajka oraz wspomniane już łodygi. Dlatego czym prędzej poznaj przepis umieszczony w dalszej części i przygotuj ten przysmak dla swoich domowników. Kiedy zdradzisz im, z czego przygotowałaś to danie , na pewno ci nie uwierzą.
Kilka tanich składników
Jak już wiesz, niezbędnymi składnikami są jajka oraz łodygi natki pietruszki. Aby jednak danie się udało, potrzebujesz także innych produktów. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Większość składników masz w swojej kuchni, więc nie wydasz na nie zbyt dużo pieniędzy. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2 , który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 400 ml wody
- 250 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na przekąskę z łodyg pietruszki
Pokrojone łodygi natki pietruszki przełóż do miski. Zalej je wodą, aby dokładnie się namoczyły. Po kilku minutach odcedź je i przełóż do garnka. Zalej je 400 mililitrami wody i ugotuj do miękkości. Następnie przełóż je do miski z odrobiną wody po gotowaniu. Dodaj liście pietruszki oraz wbij jajka.
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą pulpę. Wsyp przesianą mąkę, sól i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto.
Cebulę drobno posiekaj w kostkę i wsyp ją do drugiej miski. Dodaj mięso i przypraw je mieloną słodką paprykę, pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Ułóż po cztery kółka jedno na drugie. Zrób to jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Na środku ułóż mięsny farsz. Następnie placuszki złóż na pół i zacznij rolować jak na zdjęciu poniżej. Zawiniątka smaż na rozgrzanym tłuszczu i gotowe. Sprawdź przepis na zupę koperkową oraz poznaj przepis na domowy napój odchudzający .