Słynny restaurator utopił miliony w lokalach. „Firmy walczą o utrzymanie się na powierzchni"
Niedoszły piłkarz i kucharz – uczeń legendarnego Marco Pierre'a White'a, a także osobowość telewizyjna. Gordon Ramsay ma wiele obliczy. Jak sobie radzi jako restaurator? Wygląda na to, że nie jest to rola, w której ostatnio mu się wiedzie.
Kto uratuje restauracje Ramsaya
Gordon Ramsay to jedna z ikon dzisiejszej gastronomii. Polscy widzowie znają go najlepiej z Hell's Kitchen – Piekielnej kuchni. Mniej osób wie, że inny jego program jest pierwowzorem Kuchennych Rewolucji, które w Polsce z takim sukcesem prowadzi Magda Gessler.
Jednak, jak to czasem bywa, okazuje się, że szewc chodzi bez butów. Nad biznesami kucharza od pewnego czasu gromadzą się czarne chmury. Dziś okazuje się, że niebo nad restauracjami Ramsaya zaciągnęło się jeszcze mocniej.
Przepis na tę wiosenną zupę mam jeszcze po babci. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż szczawiowaMilionowe straty Gordona Ramsaya
O biznesie Ramsaya można zdecydowanie powiedzieć, że jest imperium, przynajmniej w branży restauracji. Od gwiazdkowej restauracji Restaurant Gordon Ramsay po sieć Street Burger, jego biznes wydaje się dość zróżnicowany, by zarabiać pieniądze w różnych sytuacjach gospodarczych. Tymczasem strata restauratora wyniosła w 2023 roku 3,4 mln funtów, czyli 17 milionów złotych.
Problemem nie jest jednak brak zainteresowania jedzeniem od słynnego kucharza. Ramsay nie szczędzi inwestycji związanych z otwieraniem kolejnych lokali. W tym wszystkim nie pomagają stale rosnące ceny czynszu, koszt zakupu żywności czy kolejne strajki pracownicze.
To jest walka- twierdzi restaurator.
Gordon Ramsay zdaje się nie tracić pogody ducha. Brytyjczyk, który jest właścicielem blisko 60 restauracji, stale chce rozwijać swój wymagający biznes.
To był rok pełen ciężkiej walki, ale jednocześnie ekscytujący, a dla mnie zadziwiające jest, jak silna i pełna energii jest nasza branża w ciężkich czasach. Stoimy przed wyzwaniami, a firmy walczą o utrzymanie się na powierzchni wobec rosnących kosztów, czynszów i cen produktów – skomentował Ramsay.
Dodał, że ludzie wciąż chcą wychodzić do restauracji, a restauratorzy mają powody do świętowania.
Ramsay: i tak lepiej niż w pandemii
Brytyjski „The Guardian” przypomina, że najcięższym rokiem dla imperium restauratora był pandemiczny 2020, kiedy lokale zostały zamknięte. Ramsay musiał wtedy zwolnić niemal 300 osób, a jego straty w tamtym roku sięgnęły 12 mln funtów, czyli 60 mln złotych.
Przygoda Gordona Ramsaya w biznesie gastronomicznym zaczęła się w 1998 roku od restauracji w Chelsea. Dziś przymierza się on do otwarcia kilku kolejnych lokali, w tym Lucky Cat na 60. piętrze wieżowca przy londyńskiej ulicy Bishopsgate. Kiedy mu się to uda, będzie właścicielem najwyżej położonej knajpy w stolicy Wielkiej Brytanii.
Spróbuj swoich sił w naszym quizie ze znajomości przypraw i poznaj sposób na miękkie masło, które się nie popsuje.
Źródło: tvn24