Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Kotlety mielone będą o wiele smaczniejsze, kiedy usmażysz je na maśle klarowanym. Masło wykorzystaj również do zeszklenia cebuli i czosnku. Dodaj również majeranek. Kotlety będą gotowe po około 15 minutach smażenia. Będą przepyszne i bardzo soczyste.
Kotlety mielone zawsze smaż na maśle klarowanym
Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego na kotlety. Kultowe danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je z kawałka łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso zmiel samodzielnie i połącz z resztą składników, a od razu poczujesz różnicę. Kotlety mielone muszą być zrobione z wieprzowiny, która ma tłuszcz i przerosty. Wtedy będą soczyste i pyszne.
Dlaczego warto smażyć kotlety na maśle klarowanym? Masło klarowane, podobnie jak smalec i olej rzepakowy, ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Masło jednak, w przeciwieństwie do innych tłuszczy, nadaje mielonym smaku. Gotowe kotlety mają delikatną, maślaną nutę i są jeszcze bardziej soczyste.
Cebulę i czosnek do kotletów mielonych również zeszklij na maśle klarowanym i dopiero wtedy zmiel. To prosty trik, który doda im niepowtarzalnego smaku. Nie zapomnij również o suszonym majeranku, który rewelacyjnie podkreśla aromat wieprzowiny. Tak przyrządzone kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Przepis na kultowe mielone. Ich smak zachwyci każdego
Składniki:
- 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- jajko
- czerstwa kajzerka
- mleko
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka suszonego majeranku
- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Mięso zmiel w maszynce. Na niewielkiej ilości masła zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Cebulę i czosnek również zmiel w maszynce i przełóż do miski z wieprzowiną.
Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Odciśnij i dodaj do reszty składników. Wsyp sól, pieprz, majeranek. Wbij jajko i dokładnie wyrabiaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Mielone smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym przez około 15- 18 minut, aż będą miały chrupiącą skórkę. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam buraczki według przepisu Magdy Gessler lub kapustę zasmażaną z kminkiem.