Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.03.2023 22:44

Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem

ciasto na Wielkanoc
screen z filmu pochodzi z kanału RITA creative na YouTube

Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.

Wiosenne ciasto ze szpinakiem zachwyci każdego

Na Wielkanoc zwykle pieczemy babkę, sernik i mazurki. To pyszne ciasta, jednak warto czasem upiec coś zupełnie nowego. Proponowane przez nas ciasto na Wielkanoc wygląda bardzo wiosennie i świeżo dzięki dekoracji z pokruszonego wierzchu biszkoptu, brzoskwiń i cukrowych elementów.

Zielone ciasto na Wielkanoc jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy, że upieczesz biszkopt szpinakowy i zrobisz puszysty krem z mascarpone, śmietanki kremówki i owoców. Całe ciasto jest lekkie, owocowe i pyszne. 

Domowe ciasto na Wielkanoc będzie wyglądało i smakowało, jak z najlepszej cukierni. Nikt mu się nie oprze. Przepis i zdjęcia, które zostały wykorzystane w artykule, pochodzą z kanału RITA creative na YouTube.

Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Przepis na wielkanocne ciasto ze szpinakiem

Składniki na biszkopt szpinakowy:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g szpinaku baby
  • ¾ szklanki oleju

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • banan
  • 4 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie w puszcze

Składniki na poncz:

  • ¼ szklanki wody
  • łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • skórka z jabłka
  • cukrowe oczka
  • cukrowe motylki

Jak zrobić efektowne ciasto na Wielkanoc? Deser nie ma sobie równych

Szpinak włóż do miski, wlej ¼ szklanki oleju i zblenduj na gładką masę. W osobnym naczyniu wymieszaj 3 jajka i cukier. Dodaj pół szklanki oleju i miksuj. Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj. Następnie dodaj szpinak i wymieszaj.

Przygotowaną masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz około 40 minut. Biszkopt odstaw i skrój wierzch ciasta. Wierzch pokrusz w dłoniach na drobinki. Dół biszkoptu włóż z powrotem do foremki.

Przygotuj poncz: wymieszaj sok z cytryny, wodę i cukier. Nasącz biszkopt w foremce. Przygotuj krem: żelatynę wymieszaj w gorącej wodzie i odstaw. Brzoskwinie wyjmij z puszki, odstaw 5 do dekoracji. Resztę pokrój w drobną kostkę. Banana rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. 

Do miski wlej śmietanę i ubijaj, dodając cukier puder i mascarpone. Miksuj, aż krem zgęstnieje. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki kremu, wymieszaj, a następnie przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj.  Do kremu dodaj banany i pokrojone brzoskwinie. Całość przełóż na nasączony biszkopt i wyrównaj. 

Krem posyp pokruszonym wierzchem biszkoptu. Poukładaj połówki brzoskwiń. Ze skórki jabłka powycinaj dzióbki. Udekoruj oczkami cukrowymi i motylkami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa stężała.

Na święta przygotuj również babkę wielkanocną według przepisu Lewandowskiej. Pomysł na danie, które zachwyci wszystkich gości? Galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Będą hitem na Twoim stole.

Źródło: kanał RITA creative na YouTube

ciasto.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału RITA creative na YouTube

 

 

 

 

Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Karol Okrasa zdradził swój patent na ciasto na pierogi. Do ciasta zamiast wody dodaje mleko i roztopione masło. Ciasto po wyrobieniu jest niezwykle delikatne, miękkie i elastyczne. Pierogi posmakują wszystkim domownikom.Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. Przygotujemy je na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie, np. z kapustą, grzybami, mięsem. Ciasto na pierogi będzie o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujesz je według przepisu Karola Okrasy. Niektórzy ciasto na pierogi robią z mąki, wody i soli. Inni dodają również jajko i tłuszcz. Karol Okrasa natomiast przygotowuje ciasto jeszcze inaczej. Znany kucharz do ciasta dodaje mleko i masło. Dzięki rozpuszczonemu w mleku tłuszczowi ciasto wychodzi miękkie i niezwykle elastyczne. Ciasto na pierogi według receptury Karola Okrasy zachwyca delikatnością. Z pewnością przyczynia się też do tego schłodzenie go po wyrobieniu. Gotowe ciasto na pierogi podziel na trzy części, owiń folią i wstaw do lodówki na około 10 minut. Ciasto musi odpocząć zanim rozwałkujesz je na cienki placek.
Czytaj dalej
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
schab gotowany w sosie
Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.
Czytaj dalej