Smakosze.pl Porady Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Weź agrafkę i wbij w wiśnie. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

8 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wiśnie na dobre zagościły w sklepach. Zanim przygotujesz z owoców pyszny deser, musisz pozbyć się pestek. Zazwyczaj robi się to za pomocą drylownicy. Okazuje się, że istnieje także domowy sposób na drylowanie wiśni. Przeznaczony do tego przyrząd kuchenny będzie zbędny.

Wiśnie już są!

Na przełomie czerwca i lipca pojawiają się pierwsze wiśnie. Z tego sezonowego owocu można przygotować wiele smacznych deserów , ciast, kompotów, nalewek, czy syropów. Niezależnie od tego jak wykorzystasz wiśnie, musisz pozbyć się z nich pestek.

Do tego celu wykorzystuje się drylownice. A co, jeżeli nie masz jej w domu? Nie szkodzi, bo za chwilę poznasz domowy sposób na drylowanie wiśni. Patent jest banalnie prosty, wystarczy, że masz agrafkę.

drylowanie agrafką.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2
Strzelczyk kupił arbuza w sklepie. Przekroił go na pół i zamarł, teraz ostrzega wszystkich

Zapomnij o drylownicy

Drylowanie wiśni domowym sposobem opiera się na użyciu agrafki. Wykorzystanie do tego celu zapinki, którą na co dzień stosuje się w krawiectwie, okazuje się bardzo skuteczne i proste. W porównaniu do drylownicy każdy ma ją w domu, więc sposób jest naprawdę niezwykły.

Wystarczy wbić zapiętą agrafkę w miejsce, gdzie wcześniej znajdowała się szypułka wiśni, a następnie delikatnie wydobyć z niej pestkę. Pamiętaj, tylko aby w owoc wbijać zapięcie przeciwną stroną niż ta, po której znajduje się igła.

Domowe sposóby na drylowanie wiśni

Jeżeli zdarzyłoby się jednak tak, że nie masz pod ręką agrafki, możesz wykorzystać inne przyrządy. Mogą to być na przykład butelka i słomka. Na wąskim gwincie butelki ułóż wisienkę, a następnie w miejsce szypułki wbij słomkę. Pestka powinna wpaść do butelki, a owoc pozostanie na wierzchu.

Do drylowania wiśni wykonasz także zwykłą pęsetę, wtedy owoc będzie miał tylko jeden otwór, więc idealnie sprawdź się do dekoracji deserów. Niektórzy pozbywają się z wiśni pestki za pomocą końcówki do szprycy. Sposób również jest skuteczny. Wystarczy, że postawisz część od szprycy na blacie, a następnie nabijesz na nią owoc i gotowe. Pestka zostaje na blacie, a owoc trafi do pysznego deseru. Wypróbuj wszystkie metody i wybierz tę, która jest dla ciebie odpowiednia. Drylownica jest przeszłością i urządzeniem zupełnie zbędnym. Sprawdź, co Gessler mówi o cenach swoich pączków oraz sprawdź, czego nie robić podczas przyrządzania przetworów .

wiśnie 2.jpg
Fot. Canva/Promo_Link
Zawijam wszystko w papier do pieczenia i wrzucam na patelnię. Ten obiad to hit w moim domu
Gessler szczerze o swoim wieku, tego nikt się nie spodziewał. „Lubię wprowadzać w błąd”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy