Smakosze.pl Przepisy Weź banana, płatki owsiane i jajko. To szybkie danie zasługuje na jakąś nagrodę
Fot. YouTube/Family Recipe

Weź banana, płatki owsiane i jajko. To szybkie danie zasługuje na jakąś nagrodę

28 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na śniadanie lub lekki obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis na szybkie danie, które zachwyci każdego. Wystarczy niewielka liczba składników, aby przygotować prawdziwy frykas. O tym, czym jest i jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Szybkie danie na słodko

Nikt nie lubi spędzać w kuchni więcej czasu, niż powinien. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na szybkie dania i właśnie jeden z nich zaprezentujemy ci w dalszej części tekstu. Przygotujesz z niego placki z bananów . Choć może brzmieć to zaskakująco, mimo wszystko warto je przygotować i przekonać się o ich smaku.

Szczególnie że zrobienie placków jest bardzo łatwe i zajmuje tylko chwilę. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak je przygotować, ale też poznasz niezbędne składniki, których jest naprawdę niewiele.

ciasto na placki.jpg
Fot. YouTube/Family Recipe
Tylko dziś w Biedronce kupisz cukier za bezcen. Sieć poszła na całość

Placki z kilku składników

Placki swój smak oraz słodycz zawdzięczają przede wszystkim bananom, które są jednym z głównych składników. Oprócz nich potrzebne będą płatki owsiane, jajka oraz kilka innych dodatków. Jak zaraz się przekonasz, nie ma ich zbyt wiele, dzieci czemu nie wydasz na to danie zbyt wiele. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Family Recipe .

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej

Przepis na placki z bananów

Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je mlekiem. Dokładnie wymieszaj składniki, aby płatki wchłonęły mleko. Banana obierz, pokrój na kawałki i rozgnieć za pomocą widelca. Rozgniecioną pulpę dodaj do miski z płatkami.

Wbij jajko i wsyp proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę masy i formuj z niej małe placuszki. Smaż je, z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały doskonale.

placki.jpg
Fot. YouTube/Family Recipe
Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Wyrób ciasto z kakao i upiecz z masą serową. Sernik królewski smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy