Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.10.2024 07:00

Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał

pasta z jajek
Fot. Shutterstock

Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.

Pasta jajeczna z zaskakującymi dodatkami

Jajka na miękko lub jajecznica to popularne dania, które jada się na śniadanie. Też w takiej formie przyrządzałam jajka. Jednak dzięki temu przepisowi robię pyszną pastę jajeczną. Dodaję do niej produkty, które mogą być zaskoczeniem.

Mowa o serze feta, miodzie i musztardzie. Z nimi pasta jajeczna zyskuje delikatny, ale też lekko słodki smak. Dodatkowo feta sprawia, że pasta jajeczna jest dość wyrazista. Do takiej pasty znakomicie pasuje szczypiorek. Przepis na pastę jajeczną znajdziesz poniżej. 

pasta z jajek
Fot. Canva/olejx
Restauracja wydała oświadczenie po wizycie Książula. Tych słów nie spodziewał się absolutnie nikt

Jak przygotować pastę jajeczną?

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ½ kostki sera typu feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy ostygną pokrój je w kostkę. To samo zrób z serem Feta. Składniki przełóż do miski i dołóż pokrojony szczypiorek.

Teraz pora na dodanie majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i miodu. Pamiętaj, by wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę jajeczną schłodź w lodówce.

Pasta jajeczna najlepsza na śniadanie

Pasta jajeczna najlepiej smakuje z tostami, ale też z pajdą świeżego chleba. Takie śniadanie wyróżnia się wyrazistym, ale też lekko słodkim smakiem. Połączenie składników daje pyszny efekt. Dlatego warto w ten sposób przyrządzić pastę jajeczną. 

Ser Feta, miód i musztarda znakomicie pasują do pasty jajecznej. Polecam ten prosty przepis na smaczne śniadanie. W niedługim czasie przyrządzisz pastę jajeczną, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne mięso na obiad przy użyciu chochli. Radziliśmy, jak smażyć pieczarki, by nie ciemniały. 

pasta z jajek
Fot. Canva/chas53

Źródło: kokilka.blogspot.com