Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.
Pasta jajeczna z zaskakującymi dodatkami
Jajka na miękko lub jajecznica to popularne dania, które jada się na śniadanie. Też w takiej formie przyrządzałam jajka. Jednak dzięki temu przepisowi robię pyszną pastę jajeczną. Dodaję do niej produkty, które mogą być zaskoczeniem.
Mowa o serze feta, miodzie i musztardzie. Z nimi pasta jajeczna zyskuje delikatny, ale też lekko słodki smak. Dodatkowo feta sprawia, że pasta jajeczna jest dość wyrazista. Do takiej pasty znakomicie pasuje szczypiorek. Przepis na pastę jajeczną znajdziesz poniżej.
Restauracja wydała oświadczenie po wizycie Książula. Tych słów nie spodziewał się absolutnie niktJak przygotować pastę jajeczną?
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ½ kostki sera typu feta
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy ostygną pokrój je w kostkę. To samo zrób z serem Feta. Składniki przełóż do miski i dołóż pokrojony szczypiorek.
Teraz pora na dodanie majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i miodu. Pamiętaj, by wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę jajeczną schłodź w lodówce.
Pasta jajeczna najlepsza na śniadanie
Pasta jajeczna najlepiej smakuje z tostami, ale też z pajdą świeżego chleba. Takie śniadanie wyróżnia się wyrazistym, ale też lekko słodkim smakiem. Połączenie składników daje pyszny efekt. Dlatego warto w ten sposób przyrządzić pastę jajeczną.
Ser Feta, miód i musztarda znakomicie pasują do pasty jajecznej. Polecam ten prosty przepis na smaczne śniadanie. W niedługim czasie przyrządzisz pastę jajeczną, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne mięso na obiad przy użyciu chochli. Radziliśmy, jak smażyć pieczarki, by nie ciemniały.
Źródło: kokilka.blogspot.com