Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz
Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.
Karczochy z cebuli
Tę przekąskę musiał wymyślić imprezowy geniusz. Usmażona na głębokim tłuszczu na złocisto cebula idzie o krok, a być może nawet o pięć dalej niż ograne krążki cebulowe. A maczana w ulubionym dipie, a nawet zwykłej śmietanie czy jogurcie, to przysmak wręcz niezwykły.
Wiemy jednak, czym ten geniusz mógł się inspirować. Podobnie jak tę cebulę serwuje się karczochy . To mało popularne w Polsce warzywo można przyrządzać na kilka sposobów, w tym – odłamywać od główki jego twarde listki i właśnie przegryzać, maczane w odpowiednim sosie. Zastosowanie tego triku do cebuli czyni podobną przekąskę o wiele łatwiej dostępną i tańszą.
Cebula z pokrywką
Pokrywka od słoika jest w tym przepisie trikiem pomagającym równo pokroić warzywo. Podobny trik pokazany jest na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście. Autorzy używają tam mąki ryżowej jako panierki do cebuli.
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 jajka i mąka do panierowania
- Ulubione przyprawy, np. tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
- Jogurt lub kwaśna śmietana do podania
- Tłuszcz do głębokiego smażenia
Jemy cebulę palcami
Cebulę obieramy z twardych łupin. Górę odkrawamy na płasko, zaś od dołu skrawamy tylko wystającą, korzenną część , tak by warzywo nie rozdzieliło się na warstwy. Tak przygotowane cebule wstawiamy do odwróconej do góry dnem zakrętki od słoika i nakrawamy nożem. Nakrętka nie pozwoli przeciąć cebuli w całości. W ten sposób wykonujemy 8-16 promienistych nacięć, w zależności od wielkości cebuli.
Nakrojone warzywa delikatnie rozczapierzamy palcami i umieszczamy w misce z zimną wodą na ok. godzinę. Namoczone cebule następnie dokładnie odsączamy.
W misce roztrzepujemy jajka, a na osobny talerz przesiewamy mąkę i mieszamy razem z przyprawami. Cebule dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w przyprawionej mące. W obu wypadkach upewniamy się, że składniki dobrze wnikają w zakamarki naszych cebulowych kwiatów.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia w takiej ilości, by cebula mogła się w nim zanurzyć . Należy używać wyłącznie tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. frytury gastronomicznej lub smalcu. Przygotowane cebule delikatnie wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy, aż będą złociste. Jeśli nie są przykryte w całości tłuszczem, należy obrócić je w czasie smażenia.
Cebule wyjmujemy na ręcznik papierowy, by lekko je przestudzić i odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z miseczką dipu, jogurtu lub śmietany.
Przeczytaj też o apelu WHO w sprawie ograniczania soli oraz spróbuj swoich sił w naszym quizie na znajomość przysmaków PRL-u .