Smakosze.pl Przepisy Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz
fot. youtube.com/pysznenastole

Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz

17 maja 2024

Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.

Karczochy z cebuli

Tę przekąskę musiał wymyślić imprezowy geniusz. Usmażona na głębokim tłuszczu na złocisto cebula idzie o krok, a być może nawet o pięć dalej niż ograne krążki cebulowe. A maczana w ulubionym dipie, a nawet zwykłej śmietanie czy jogurcie, to przysmak wręcz niezwykły.

Wiemy jednak, czym ten geniusz mógł się inspirować. Podobnie jak tę cebulę serwuje się karczochy . To mało popularne w Polsce warzywo można przyrządzać na kilka sposobów, w tym – odłamywać od główki jego twarde listki i właśnie przegryzać, maczane w odpowiednim sosie. Zastosowanie tego triku do cebuli czyni podobną przekąskę o wiele łatwiej dostępną i tańszą.

smażenie cebuli
fot. youtube.com/pysznenastole
Dlaczego jajka w sklepach stoją na półkach, a w domu wkładamy je do lodówki? Ten fakt może zaskoczyć

Cebula z pokrywką

Pokrywka od słoika jest w tym przepisie trikiem pomagającym równo pokroić warzywo. Podobny trik pokazany jest na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście. Autorzy używają tam mąki ryżowej jako panierki do cebuli.

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 jajka i mąka do panierowania
  • Ulubione przyprawy, np. tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
  • Jogurt lub kwaśna śmietana do podania
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia

Jemy cebulę palcami

Cebulę obieramy z twardych łupin. Górę odkrawamy na płasko, zaś od dołu skrawamy tylko wystającą, korzenną część , tak by warzywo nie rozdzieliło się na warstwy. Tak przygotowane cebule wstawiamy do odwróconej do góry dnem zakrętki od słoika i nakrawamy nożem. Nakrętka nie pozwoli przeciąć cebuli w całości. W ten sposób wykonujemy 8-16 promienistych nacięć, w zależności od wielkości cebuli.

Nakrojone warzywa delikatnie rozczapierzamy palcami i umieszczamy w misce z zimną wodą na ok. godzinę. Namoczone cebule następnie dokładnie odsączamy.

W misce roztrzepujemy jajka, a na osobny talerz przesiewamy mąkę i mieszamy razem z przyprawami. Cebule dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w przyprawionej mące. W obu wypadkach upewniamy się, że składniki dobrze wnikają w zakamarki naszych cebulowych kwiatów.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia w takiej ilości, by cebula mogła się w nim zanurzyć . Należy używać wyłącznie tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. frytury gastronomicznej lub smalcu. Przygotowane cebule delikatnie wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy, aż będą złociste. Jeśli nie są przykryte w całości tłuszczem, należy obrócić je w czasie smażenia.

Cebule wyjmujemy na ręcznik papierowy, by lekko je przestudzić i odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z miseczką dipu, jogurtu lub śmietany.

Przeczytaj też o apelu WHO w sprawie ograniczania soli oraz spróbuj swoich sił w naszym quizie na znajomość przysmaków PRL-u .

gotowa cebula
fot. youtube.com/pysznenastole
Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień
Nadużywamy jej w kuchni, a powoduje poważne choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wydała apel w sprawie soli
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy