Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie będzie hitem w Twoim domu
Cukinia jeszcze nigdy nie była tak smaczna. Poznaj przepis, dzięki któremu przygotujesz z niej doskonałe danie na obiad. Rodzinie zasmakuje tak bardzo, że będziesz musiała przygotowywać je znacznie częściej. Na szczęście robi się je łatwo i szybko. Wypróbuj ten sposób nawet dzisiaj.
Danie lepszy niż kotlety
Tradycyjny obiad składa się z ziemniaków, surówki, a przede wszystkim z porcji mięsa. To świetne połączenie, ale co byś powiedziała, gdybyśmy mięso zastąpili warzywem? W tej roli doskonale sprawdzi się cukinia , z której można zrobić kotlety.
Choć taki kotlet może być sporym zaskoczeniem dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, jest naprawdę smaczny. Wypróbuj na nie przepis , który znajdziesz w dalszej części artykułu, a domownicy będą zachwyceni.
Cukinia to podstawa
Podstawowym składnikiem jest oczywiście cukinia. Aby powstałe z niej kotlety były smaczne, potrzebne są także inne produkty. Szczególną rolę odegrają przyprawy oraz bułka tarta. Dokładne produkty oraz proporcje poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału ZDROWE i SMACZNE przepisy , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 cukinie
- ½ szklanki bułki tartej
- ⅓ szklanki mąki
- 4 jajka
- 100 g żółtego sera w kostce
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końce. Pokrój je na podłużne plastry o grubości około 1 centymetra. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa. Przełóż je do miski i przypraw solą oraz pieprzem.
Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę oraz bułkę tartą. Do miski wbij jajka, wsyp zioła prowansalskie, paprykę, a następnie wymieszaj ze sobą składniki. Dodaj starty na małych oczkach ser. Ponownie całość wymieszaj.
Plastry cukinii obtocz w jajku z przyprawami i w mieszance z bułki tartej i mąki. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej panierowane plastry cukinii i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe kotlety warzywne odsącz z nadmiaru tłuszczu i podaj na obiad. Sprawdź sposób na pyszną kolację oraz dowiedz się, jaka sałatka na zimę będzie hitem w tym roku .