Smakosze.pl Przepisy Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte

Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medale

31 sierpnia 2024

Lubisz cukinię? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Weź cukinię, tłuczek do mięsa i działaj. Zrobisz cukinię w znakomitej panierce. Danie jest obłędnie pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu.

Cukinia w pysznym wydaniu

Cukinia jest popularna w naszej kuchni. Dodajemy ją do placków, kotletów mielonych, czy zapiekanek. Robimy z niej surówki i chętnie marynujemy to warzywo. Jednak warto poznać zupełnie nowy sposób na cukinię.

Zrobimy ją w panierce z sera żółtego i przypraw. Tak przygotowaną cukinię smażymy na złoty kolor. Smakuje, że palce lizać. Cukinia będzie smakować całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

cukinia
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Dodajesz koperek do rosołu? 1 błąd i danie natychmiast traci wygląd i smak

Jak zrobić cukinię w panierce?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 100 g sra żółtego
  • ½ szklanki mąki
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii w plastry. Oprósz ją solą, pieprzem i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa z dwóch stron . Teraz zrób panierkę. Do miski wsyp bułkę tartą, mąkę i wymieszaj. Cukinię obtocz w panierce.

Następnie do drugiej miski wsyp starty ser żółty i wlej rozmącone jajka. Wsyp sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek . Składniki wymieszaj i w masie zanurzaj cukinię. Smaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Cukinia, jakiej nie jedliście

Cukinia wychodzi mięciutka i chrupiąca . Panierka z sera żółtego i przypraw nadaje warzywu wyjątkowego smaku. Danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też proste i szybkie w przygotowaniu.

Cukinia i kilka składników zapewnią  doskonały smak na talerzu. Tak przyrządzoną cukinię możesz podać na obiad lub kolację . Odrobina kwaśnej śmietany lub sos jogurtowy podkreśla smak smażonej cukinii. Pisaliśmy o tym, jakich owoców nalży unikać. Podawaliśmy przepis na zupę grzybową od siostry Anastazji.

cukinia
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Sprawdziłem, jak robią mizerię w restauracji. Teraz podaję ją 100 razy lepiej, przepis na medal
Łączę ryż z drożdżami. Z przepisu mojej prababci korzystam do dziś
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy