Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza
Ulubiona siostra wszystkich polskich kucharek ma swój przepis na zupę grzybową. W wywarze nie używa mięsa. Dlatego jej przepis świetnie sprawdzi się w letnie, gorące dni, jesienią, a nawet w Wigilię.
Zupa grzybowa siostry Anastazji
Koniec wakacji to początek sezonu grzybowego z prawdziwego zdarzenia. Choć po wiele okazów warto wybierać się do lasu już od wiosny, to właśnie jesienią tłumnie ruszamy do lasów w poszukiwaniu tych najcenniejszych gatunków. Grzyby na zupę często czekają później na święta Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dokonać swego rodzaju falstartu.
Poza postnymi dniami decydujemy się czasem na zupę ugotowaną na mięsnej wkładce. Siostra Anastazja, chyba najbardziej znana polska gotująca zakonnica, ma jednak inny przepis. Grzyby łączy w jednej potrawie z karpiem.
Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schowaćGrzybowa z karpiem
Siostra Anastazja w przepisie wykorzystuje suszone grzyby leśne. W sezonie warto sięgnąć również po świeże okazy. 50 g suszonych grzybów to około 420 g świeżych.
W przypadku grzybów świeżych pomijamy proces moczenia i gotowania. Oczyszczamy je, kroimy i smażymy z cebulą na maśle. Następnie łączymy z karpiem i przyrządzamy bulion, jak opisaliśmy poniżej.
Przygotowując taką zupę należy pamiętać, by zacząć wcześniej – suszone grzyby wymagają namaczania przez co najmniej dwie godziny. Pamiętajmy też, by nie jeść grzybów, których nie jesteśmy pewni, a w razie wątpliwości skorzystać z porady klasyfikatora lub grzyboznawcy.
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ kg fileta z karpia
- 400- 500 g świeżych grzybów leśnych lub 50 g suszonych
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- Oliwa, masło
- Sól, pieprz
Zupa rybno-grzybowa
Namoczone i odsączone grzyby gotujemy do miękkości w ½ litra wody z dodatkiem łyżki masła. Grzyby wyjmujemy bez wylewania wody i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do zeszklenia.
Karpia kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i cebulę zeszkloną na patelni. Samą patelnię przepłukujemy wywarem i także dodajemy do zupy.
Rybę gotujemy w wywarze przez ok. 15 minut. Następnie wlewamy wywar grzybowy i dodajemy same grzyby. Gotujemy przez chwilę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i łazankami.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia i placki ziemniaczane według Heni.
Źródło: siostra-anastazja.pl