Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.08.2024 17:38

Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają

owoce z puszki
Fot. Shutter/Merrimon Crawford

Owoce to zdrowa przekąska, prawda? Cóż, nie każde. O ile mądrość ta dotyczy naprawdę wielu produktów, niektóre wersje należy omijać szerokim łukiem.

Owoce a piramida żywienia

Wszyscy znamy ze szkoły tzw. piramidę żywienia – wskazówki na temat proporcji, w jakich przyswajać powinniśmy poszczególne składniki żywieniowe. Rysunek ten podlega modyfikacjom, a jego najnowsza wersja mówi wiele o tym, jak powinniśmy dobierać owoce do naszej diety.

Na dole piramidy (a właściwie na drugim miejscu od dołu, odkąd włączono do niej także aktywność fizyczną) znajdują się warzywa i owoce. Mówi się też o zalecanych dla każdego pięciu porcjach owoców lub warzyw dziennie. To wszystko pokazuje, jak ważne w naszej diecie są owoce.

brzoskwinie w puszce

Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza

Zdrowe i słodzone owoce

To prawda: owoce to źródło witamin, mikroelementów i błonnika pokarmowego, a wszystkie te składniki są fundamentalne dla naszej diety. Dotyczy to świeżych owoców, a także wielu wersji suszonych, mrożonych czy liofilizowanych. Wiele technik przetwarzania pozwala bowiem zachować zdrowotne wartości produktów.

Jednak owoce z puszki to zły brat bliźniak świeżych odpowiedników. Dlaczego? Odpowiedź jest oczywista: chodzi o zalewę cukrową. Na celowniku są tu najbardziej brzoskwinie i ananasy, które w tej postaci kupić najłatwiej.

Przesłodzone owoce

Owoce zawierają cukier, niektóre w bardzo dużej ilości. Dietetycy przypominają czasem, że fruktoza, choć naturalna, wciąż jest cukrem i jeśli chcemy ograniczyć zawartość tego składnika w diecie, musimy brać to pod uwagę. Ale dodatkowe dosładzanie owoców białym cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym to czynność zupełnie zbędna, a także szkodliwa dla zdrowia.

Cukier prowadzi do otyłości i cukrzycy, a syrop glukozowy prowadzi do natychmiastowego podniesienia poziomu insuliny we krwi. Powoduje to powstanie spirali – mimo zjedzenia dużej ilości kalorii, szybko robimy się głodni i jemy jeszcze więcej. Jak wiadomo, cukier prowadzi też choćby do stłuszczenia wątroby i chorób układu krążenia. Dziś, kiedy świeże owoce dostępne są przez cały rok w sklepach, sięganie po puszki z tymi w zalewie jest nie tylko szkodliwe, lecz także zbędne.

Wypróbuj przepisy na siekane kotlety drobiowe i grecką zupę cytrynową.

ananasy w puszce