Smakosze.pl Porady Weź czerstwy chleb i polej go wodą z kranu. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts

Weź czerstwy chleb i polej go wodą z kranu. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki

17 sierpnia 2023

Czerstwy chleb nie musi trafiać do kosza. Nie jest też konieczne przerabianie go na bułkę tartą. Dzięki prostej sztuczce kulinarnej w mig przywrócisz mu świeżość. Już jej spróbowałam i nie żałowałam.

Uratuj czerstwy chleb

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś kupić zbyt dużo pieczywa. Z czasem w domu mieliśmy porcję czerstwego chleba, którą wykorzystać jest dość trudno. Na szczęście istnieje prosty trik, który uchroni nas przed zmarnowaniem żywności.

Jeśli chleb nie posiada śladów pleśni, warto od razu przystąpić do działania. W dalszej części artykułu opisuję, jakie proste kroki można podjąć, by pieczywo znów zachwycało smakiem i teksturą.

Patent na czerstwy chleb.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts
Kiedy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, mąż mógłby to jeść codziennie

Czerstwy chleb jak nowy w kilka chwil

Do odświeżenia twardego bochenka chleba potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości. W urządzeniu trzeba bowiem ustawić temperaturę 160 stopni Celsjusza. Nim zostanie ona osiągnięta, my musimy zmoczyć pieczywo i ułożyć je na blasze.

Po 8 minutach w rozgrzanym piecu czerstwy chleb ponownie stanie się miękki i będzie można go pokroić. Widać zatem wyraźnie, że zrobienie ulubionych kanapek nie zawsze wymaga wizyty w piekarni.

Chleb nie musi twardnieć

Odpowiednie przechowywanie pieczywa wydłuży jego świeżość. O czerstwym chlebie zapomnimy, gdy bochenek będziemy trzymać w papierowej torbie w czystym i szczelnym chlebaku. Jeśli natomiast ocenimy, że nie zdążymy go szybko zjeść, warto go zamrozić.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony sposób na wyczyszczenie chlebaka . Sprawdźcie też koniecznie prosty przepis na wyśmienity chleb z garnka Ewy Wachowicz — bije na głowę gotowe propozycje niejednej piekarni.

Czerstwy chleb odśwież w piekarniku.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts

Źródło: YT/5-Minute Crafts

Kroję banany, wykładam na blachę i przykrywam puszystą pianką. To ciasto jest hitem w moim domu
Przepis na ogórki gyros dostałam od sąsiadki. Przy tej zalewie kiszone i konserwowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy