Przepis na ogórki gyros dostałam od sąsiadki. Przy tej zalewie kiszone i konserwowe mogą się schować
Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak.
Przepis na ogórki gyros
Chrupiące, pełne aromatu i pasują do niejednego dania — tak można opowiedzieć o tych ogórkach i nie wyczerpać tematu. Rarytasu po raz pierwszy spróbowałam u sąsiadki i wiedziałam, że muszę go zrobić. Na szczęście ujawniła mi składniki.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 średnia marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieco większa cebula
- 15 g przyprawy gyros
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
- 220 g cukru
- 125 ml octu spirytusowego
- 63 ml oleju rzepakowego
Lista składników długa nie jest, a wykonanie też nie zajmie znowu tak wiele czasu. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.
Robię ten obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczą 3 składniki, rodzina to uwielbiaJak zrobić ogórki gyros? Przepis jest bardzo prosty
Cebulę pozbawiam łupiny i kroimy w piórka. Czosnek oraz marchew także obieram, lecz tym razem kroję je w plasterki. Umyte ogórki pozbawiam końcówek i rozdrabniam w niezbyt grube plastry.
Wszystkie warzywa wrzucam do większej miski, w której zmieści mi się jeszcze zalewa. Sporządzam ją w osobnym naczyniu, łącząc ze sobą olej rzepakowy, ocet, cukier, sól oraz przyprawę do gyrosa.
Dodaję do warzyw i dokładnie mieszam. Odstawiam na 6 godzin, uprzednio przykrywając miskę. Po tym czasie ogórki gyros przenoszę do czystych słoików. Dokładnie je zamykam i pasteryzuję w piekarniku.
Jak podać ogórki gyros?
Podobnie jak każde inne pikle czy kiszonki, ogórki gyros będą dobrym dodatkiem do dań głównych — zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. Możecie też potraktować je jako samodzielną przekąskę lub położyć na kanapkach.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przetwory z ogórków. Wypróbujcie wersję w zalewie musztardowej — jest wyrazista i niesamowicie aromatyczna. Być może spodoba wam się też receptura na słodko-kwaśne ogórki po cygańsku.