Smakosze.pl

canva/BreakingTheWalls

Jak wyczyścić drewniany chlebak?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.

Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki , a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Jak dobrze oczyścić drewniany chlebak?

W posprzątaniu pojemnika pomogą nam znane domowe środki czystości, czyli soda oczyszczona i ocet. Procedura jest bardzo prosta i obejmuje zaledwie dwa kroki. Na początku chlebak należy przetrzeć ściereczką zwilżoną w mieszaninie octu i wody (1:2).

Następnie jego dno zasypujemy sodą oczyszczoną i pozostawiamy sprzęt w takim stanie na całą noc. Soda zwalczy bakterie i usunie ewentualne przykre zapachy. Kolejny krok w to usunięcie jej przy pomocy ściereczki i osuszenie pojemnika.

Takiej procedurze chlebak warto poddawać raz w tygodniu. Absolutnym minimum powinno by przecieranie go roztworem octu. Regularne porządki pozwolą zapobiec wytwarzaniu się pleśni.

Co jeszcze warto robić?

Dobrą praktyką jest regularne wietrzenie drewnianego pojemnika na pieczywo. Dzięki temu nie nagromadzi się tam wilgoć i panujące w nim warunki nie będą aż tak korzystne dla rozwoju drobnoustrojów.

Od czasu do czasu warto też przecierać chlebak nasączonym octem ręcznikiem papierowym. Właściwości antybakteryjne tego płynu pomogą zachować czystość. Jednocześnie też środek ten zniweluje brzydkie zapachy.

Pieczywo zachowa świeżość, jeśli przechowamy je w chlebaku
Pieczywo zachowa świeżość, jeśli przechowamy je w chlebaku

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nowywyszkowiak, superwnetrze

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >