Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, mąż mógłby to jeść codziennie

Kiedy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, mąż mógłby to jeść codziennie

Zapiekanka à la gołąbki
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Pomysł na szybki obiad zawsze jest w cenie. Kiedy nie wiem, co ugotować, robię prostą zapiekankę z kapustą. Przypominające gołąbki danie nie wymaga wiele wysiłku, a mąż zajada je ze smakiem. Musicie spróbować.

Pomysł na szybki obiad dla każdego

Czasem chcemy zrobić proste danie, które będziemy mogli zjeść przez kilka dni z rzędu. Przypominająca gołąbki zapiekanka jest jedna z lich ulubionych propozycji na takie chwile. Cała rodzina ją lubi. 

Składniki: 

  • 1 niewielka główka kapusty 
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 kg mięsa mielonego lub zamiennika
  • 400 g suchego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia 

Coraz częściej w swoim domu zastępuję mieloną łopatkę wieprzową sojowym granulatem lub gotowym produktem na bazie grochu czy pszenicy. Też wychodzi smacznie, a procedura pozostaje taka, jak opisana przeze mnie pod zdjęciem.

Kapustę na danie podobne do gołąbków też sparzamy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na to ciasto ze śliwkami dostałam od babci. Robię je każdego lata, zawsze się udaje

Mam pomysł na szybki obiad. Pyszna zapiekanka przypomina gołąbki

Zaczynam od ugotowania ryżu w osolonym wrzątku. Potrwa to 15 minut, a w tym czasie ziarno wchłonie cały płyn. Ziarno studzimy pod przykryciem. Kapustę pozbawiam głąba i obgotowuję w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, rozdzielam liście.

Cebulę starannie siekam. Szklę ją na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni studzę i łącze z mięsem oraz letnim ryżem. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Próbuję passaty pomidorowej i wsypują cukier, jeśli to konieczne. Dodaję również odrobinę soli i pieprzu. Połowę tak powstałego sosu układam na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim umieszczam warstwę kapuścianych liści.

Wykładam jeszcze połowę masy mięsno-ryżowej, a następnie znów formuję warstwę z warzywa. Przenoszę resztę farszu, pozostałe liście kapusty i drugą część sosu z pomidorów. Zapiekankę à la gołąbki przyrządzam w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Jak podać zapiekankę à la gołąbki?

Aby obiad dostarczył nam więcej witamin, polecam pokroić zapiekankę na mniejsze porcje, a do każdej dodać sałatkę z pomidorów i ogórków lub ulubioną surówkę. Dobrze sprawdzi się np. rarytas z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na szybki obiad. Spróbujcie znakomitego makaronu z tuńczykiem. Być może skusi was też prosta i sycąca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą.

Zapiekanka a la gołąbki jest pyszna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje