Smakosze.pl Przepisy Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. Canva

Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni

30 stycznia 2025

Deser z ciasta francuskiego zawsze wychodzi i jest pyszny. Teraz będzie też niezwykle efektowny dzięki temu przepisowi. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego to kulinarne dzieło sztuki. Piękne i apetyczne będą idealne na deser.

Deser z ciasta francuskiego dla każdego

Desery w wielu domach to już słodka tradycja . Muszą trafić na stół zaraz po obiedzie. W karnawale warto pomyśleć o pysznym i efektownym smakołyku. Wygląda obłędnie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Mowa o jabłkowych różach z ciasta francuskiego.

Ten wyborny deser z ciasta francuskiego na każdym zrobi wrażenie . Wygląd to jedno, a smak jest poezją. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego upieczemy w foremkach do muffinek. Z dodatkiem konfitury z brzoskwiń i cynamonu dosłownie rozpłyną się w ustach. Przepis prezentujemy poniżej .

deser
Fot. Canva/pixelshot
Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medal

Jak przygotować jabłkowe róże z ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • konfitura z brzoskwiń
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie deseru z ciasta francuskiego zaczniemy od pokrojenia jabłek w cienkie plasterki. Owoców nie obieramy, tylko usuwamy pestki . Jabłka wrzucamy do gotującej się wody. Musi przykryć owoce. Wsypujemy cynamon, gotujemy ok. 3 minuty i odcedzamy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Na środku każdego paska nakładamy 1 łyżeczkę konfitury. Na nią równomiernie jabłka, dół ciasta lekko podwijamy i zwijamy w kształt róży . Deser układamy w odstępach na blasze. Możemy też upiec w foremkach do muffinek.

jabłko
Fot. Canva/Leung Cho Pan

Jabłkowe róże, czyli deser doskonały

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Po upieczeniu możemy jeszcze posypać je cukrem pudrem. Deser z ciasta francuskiego prezentuje się bardzo efektowanie na stole.

Słodkie róże kuszą smakiem, zapachem cynamonu i wyglądem . Przydadzą się podczas przyjęć okolicznościowych lub jako deser po obiedzie. Dzięki przepisowi powyżej przygotujemy je szybko i w prosty sposób. Pisaliśmy, jakich pączków nie kupować na Tłusty Czwartek . Polecaliśmy przepis na wyjątkowo pyszne gołąbki od Magdy Gessler .

deser
Fot. Canva/pixelshot

Babcia pokazała mi, jak zrobić idealne góry i doliny w karpatce. Smakuje jak milion dolarów
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy