Babcia pokazała mi, jak zrobić idealne góry i doliny w karpatce. Smakuje jak milion dolarów
Do skosztowania ciasta karpatki nikogo nie trzeba namawiać. Delikatny i kremowy wypiek dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz łatwiej zrobimy góry i delikatny na tym pysznym cieście. Sposób babci trzeba koniecznie wypróbować.
Góry i doliny, czyli sposób na karpatkę
Ciasto karpatka jest pyszne i bardzo lubiane. Delikatne płaty ciasta w środku wypełnione są kremem. Waniliowy smak i kruchy spód daje znakomite połączenia. Jednak to nie wszystko. Wierzch tego ciasta przypomina góry i doliny.
One w karpatce są nieodzowne. To ciasto bez wzniesień i dolin to już nie to samo. Jak uzyskać wspomniane góry i doliny? Sposób babci trzeba wypróbować. opisujemy go poniżej. Ta receptura gwarantuje doskonałą lekkość ciasta i znakomity smak. Karpatka wyjdzie jak nigdy wcześniej.
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłamJak upiec karpatkę?
Składniki na ciasto:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 125 g margaryny
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
Składniki na krem:
- 2 ½ łyżki mąki pszennej
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 32 g cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 375 g margaryny
Przygotowanie ciasta zaczniemy od wymieszania proszku do pieczenia z mąką. Wodę zagotowujemy z margaryną. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu. Powinna powstać gładka masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim ciasto, pieczemy 20 minut w 250 stopniach.
Karpatka, czyli pyszny deser
Teraz robimy krem budyniowy. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną cukier i cukier waniliowy. Składniki dokładnie mieszamy. Krem odstawiamy do przestudzenia. Margarynę napowietrzamy za pomocą kuli w makutrze.
Stopniowo dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Gotowy krem budyniowy wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugą warstwą ciasta. Nasza karpatka jest już gotowa do podania. Wychodzi lekka, delikatna i pyszna. Wyjaśnialiśmy, jakie działanie ma woda z ogórków. Polecaliśmy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.
Źródło: doradcasmaku.pl