Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medal
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowodnił, że jego przepisy na obiad to strzał w dziesiątkę. Tym razem przypominamy sposób kucharza na rolady mięsne. Robi się je nieco inaczej niż te tradycyjne, ale są jeszcze smaczniejsze. Wypróbuj jego sposób, a danie będziesz przygotowywać bardzo często.
Rolady Strzelczyka polecają się na obiad
Tomasz Strzelczyk po udziale w programie MasterchChef rozpoczął własną kulinarną karierę. Kilka lat temu założyć kanał na platformie YouTube, gdzie dzieli się autorskimi przepisami na smaczne dania. Strzelczyk jest także autorem kilku książek kucharskich, które cieszą się uznaniem kucharek i kucharzy.
Zajrzeliśmy na kanał słynnego kucharza i odkryliśmy znakomity przepis na danie obiadowe. Autor pokazuje w nim sposób na rewelacyjne rolady mięsne. Wyglądają, a nawet smakują nieco inaczej niż te dobrze wszystkim znane i właśnie dlatego warto spróbować zrobić je samemu. Tajniki przysmaku poznasz w dalszej części tekstu.
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłamRolady mięsne z kilku produktów
Rolady z przepisu Strzelczyka są o tyle nietypowe, że powstają z mięsa mielonego. Ten składnik może zaskakiwać, bo danie zazwyczaj powstaje z plastra mięsa, którym zawijany jest znajdujące się w środku farsz. W tym wypadku jest inaczej, ale mimo wszystko warto wypróbować sposób.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz mięsa potrzebne będą składniki na farsz, który składa się z boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Potrzebne będą także inne składniki. Umieściliśmy je wraz z proporcjami na liście poniżej.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- 300 g wędzonego parzonego boczku
- szczypta czerwonego pieprzu
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 5 ogórków kiszonych
- 500 ml bulionu
- garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mąka
- olej
Przepis Strzelczyka na rolady z mięsa mielonego
Mięso zmiel razem z jedną cebulą i ząbkami czosnku w maszynce. Składniki przełóż do miski i przypraw je solą, pieprzem. Dodaj jajko, bułkę tartą i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą.
Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż go na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Składniki przypraw czerwonym pieprzem i cukrem. Kiedy warzywo zmięknie wsyp majeranek i wymieszaj. Podsmażone składniki przełóż do miski.
Ogórki pokrój w kostkę i dodaj je do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy mielonego mięsa uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je i wykonaj wgłębienie. W środek nałóż łyżkę farszu i sklej roladkę. Każdą z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nich roladki z mięsa mielonego. Smaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia. Wtedy wlej bulion, dodaj suszone grzyby, a całość dopraw pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zmniejsz ogień i duś roladki pod przykryciem przez około 40 minut. Gotowe podawaj na obiad w towarzystwie ziemniaków i dobrej surówki.
Sprawdź także przepis na bigos staropolski oraz wypróbuj przepis Gessler na gołąbki.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA