Smakosze.pl Przepisy Weź kapustę, pokrój w plastry i wrzuć do pieca. To najpyszniejsza rzecz, jaką jadłem
Fot. youtube.com/FrischeRezepte

Weź kapustę, pokrój w plastry i wrzuć do pieca. To najpyszniejsza rzecz, jaką jadłem

23 stycznia 2025

Wielu zżyma się na sytuacje, kiedy warzywne dania nazywamy słowami rzekomo przynależącymi do mięsnego świata. Nie mamy dla nich dobrych wieści: oto steki z kapusty. Róbcie z tym co chcecie, one po prostu zasługują na swoją nazwę.

Steki z kapusty

Takie kapuściane plastry dobrze czują się z określeniem „steki” na dwa sposoby. Po pierwsze – podobnie je serwujemy. Ułożone na płask na talerzu, jedzone nożem i widelcem po lekkim zanurzeniu w sosie, smakują po prostu świetnie.

Po drugie zaś – są równie bogate w smaku. Pieczenie wydobywa z tego niskokalorycznego dania charakterystyczne umami , wynikające z brązowej barwy i stojącej za nią reakcji chemicznej, zwanej reakcją Maillarda. Słowem – to po prostu pełny w smaku, a przy tym niskokaloryczny i sycący obiad z kapusty .

krojenie kapusty
Fot. youtube.com/FrischeRezepte
Hit Internetu zniknie ze sklepów. Zapadł wyrok sądu

Kapusta w centrum obiadu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Frische Rezepte, gdzie podobne steki przyrządzone są w marynacie o nieco włoskim charakterze. Kapustę taką można jednak nasycać charakterem dowolnymi przyprawami , np. po środkowoeuropejsku – kminkiem i majerankiem. Albo – jak w duszy zagra.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • Oliwa z oliwek
  • Ulubione przyprawy
  • 220 ml jogurtu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Pieczone plastry kapusty

Blachę wykładamy papierem do pieczenia , a ten wysmarowujemy oliwą. Kapustę kroimy w plastry grubości ok. 2-3 cm. Układamy je na blasze.

Do słoiczka nalewamy ok. 80 ml oliwy. Dodajemy ulubione przyprawy. Słoiczek zakręcamy i energicznie nim mieszamy, by dokładnie rozprowadzić przyprawy. Oliwą smarujemy dokładnie kapustę.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut, aż steki będą z wierzchu złocistobrązowe. W międzyczasie przygotowujemy sos , mieszając w miseczce pozostałe składniki. Steki z kapusty podajemy polane sosem.

Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe po lubelsku i idealne ciasto na pierogi .

stek z kapusty z sosem
Fot. youtube.com/FrischeRezepte
Wlej do rosołu, od razu stanie się klarowny. Koniec z szarą i mętną zupą
Z najzwyklejszych pieczarek gotuję obiad cud. Smakuje lepiej niż mięso, to jakaś magia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy