Smakosze.pl Porady Weź kiwi i wbij łyżkę w ten sposób. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/Blossom

Weź kiwi i wbij łyżkę w ten sposób. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

9 marca 2024

Czy wiesz, co się stanie, gdy weźmiesz kiwi i wbijesz w owoc łyżkę? Warto to sprawdzić i korzystać z tej przydatnej sztuczki kuchennej. Ułatwi nam ona pewne czynności w kuchni.

Kiwi pełne smaku i witamin

Kiwi wygląda tak, że mamy ochotę sięgnąć po ten owoc. W wierzchu włochata, nieco szorstka skórka, a wewnątrz intensywnie zielony kolor . Chętnie wybieramy ten owoc i jadamy go samego lub dodajemy do sałatek. Można też kiwi dodać do ciast lub deserów.

Ten smaczny owoc będzie też dobrym dodatkiem do dżemów, sosów i galaretek. Nieco kwaskowaty nada smaku wielu potrawom. Warto wiedzieć, że kiwi pełne jest witaminy K i E. Zawiera też potas, magnez i kwas foliowy. Jedzenie kiwi opóźnia procesy starzenia organizmu i wzmacnia odporność.

sztuczka z kiwi
Fot. YouTube/Blossom
Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut

Jak się dostać do kiwi?

Jedno jest pewne, żeby zjeść kiwi lub dodać ten owoc do sałatek, czy deserów, najpierw musimy pozbyć się kiwi z włochatej skórki. Tu mogą pojawić się pewne problemy. Czy kiwi obierać? Przecież może wyślizgnąć się nam z dłoni . Jak pozbyć się skórki i dotrzeć do smakowitego środka? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy wykorzystać pewną sztuczkę kuchenną.

Bierzemy owoc, odkrawamy z niego końców, a następnie wbijamy łyżeczkę w środek miąższu. Teraz obracamy łyżeczkę dookoła przy samej skórce. Ta czynność sprawi, że szybko dotrzemy do smakowitego środka . Należy jeszcze lekko wypchnąć owoc ze skórki i już możemy go jeść. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Blossom. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

Sztuczka warta wypróbowania

Dzięki tej prostej sztuczce szybko dotrzemy do zielonego wnętrza kiwi. Bez obierania, wymykania się owocu z rąk, bez problemu dotrzemy do smakowitego środka . Taki sposób jest prosty, szybki i bardzo przydatny w kuchni. Polecam go, bo dzięki niemu błyskawicznie sięgniesz do środka kiwi.

Możesz w ten sposób pozbyć się skórki z wielu owoców kiwi i przyrządzić apetyczną sałatkę, deser lub dodać kiwi do ciasta. Sztuczka jest warta polecenia. Teraz raz-dwa zdejmiesz skórką z ulubionego owocu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny obiad z mięsa mielonego i jajek. Podawaliśmy przepis na pyszną pastę z jajek i ryby do kanapek.

sztuczka z kiwi
Fot. YouTube/Blossom
Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta
Wrzucam wszystko do jednego gara i mam obiad na cały weekend. To najlepszy gulasz, sekret tkwi w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy