Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę ugotowane jajka z tą rybą i mam najlepszą pastę do kanapek. Znajomi błagają o przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.03.2024 20:00

Łączę ugotowane jajka z tą rybą i mam najlepszą pastę do kanapek. Znajomi błagają o przepis

pasta jajeczna
Fot.Canva/HandmadePictures

Pasta jajeczna to przepis na udane śniadanie. Zrób ją z przepisu, o który proszą mnie znajomi, a będzie bardzo smacznie. Dodatek w postaci ryby doda nie tylko smaku, ale i sytości. Smakuje wyśmienicie. 

Idealna pasta na udane śniadanie

Nie od dziś wiadomo, że pasta jajeczna to sposób na najlepsze śniadanie. Oprócz smaku dostarcza także potrzebnej na resztę dnia sytości i energii. Uwielbiam zaczynać dzień od pasty jajecznej. 

Z kolei moi znajomi uwielbiają pastę jajeczną i proszą, wręcz błagają o przepis. Nie chcę im go jednak zdradzić. Ale chyba tobie mogę. Wyglądasz na smakosza, który doceni jej smak i nikomu nie zdradzi sposobu na pyszną pastę. Przepis znajdziesz w dalszej części tekstu. 

rozgneiecione jajko.jpg
Fot.Canva/vvoevale
Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Konsekwencje mogą być szkodliwe dla zdrowia

Ryba? Przecież to niemożliwe

W tej paście oprócz jajek znajduje się także ryba. Nie dziw się, bo nie będzie to karp albo łosoś, a tuńczyk. W tym połączeniu sprawdzi się idealnie i nada paście sytości. Oprócz wymienionych składników zaopatrz się w te z listy poniżej. Tylko żadnego nie pomiń.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 40 g majonezu
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na pastę z jajek i ryby

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz, przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj odsączonego tuńczyka. Obierz cebulę i razem z ogórkami pokrój w drobną kostkę. Oba składniki wsyp do miski. 

Całość dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną mielonej czerwonej papryki. Dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem, a śniadanie będzie zaliczone do tych udanych. 

tuńczyk.jpg
Fot.Canva/HandmadePictures