Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta
Żurek i biały barszcz zwykle trafiają na wielkanocne stoły. Jednak warto podać też zupę, która jest już nieco zapomniana. Robiona na zakwasie i pełna aromatycznego mięsa oraz borowików, będzie smakować w Wielkanoc.
Zupa, o której mało kto pamięta
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a wraz z nimi pyszne potrawy. Czy już wiesz, jaką zupę ugotujesz na Wielkanoc? Jeśli wciąż się wahasz, to polecam niezwykły, ale też nieco zapomniany przepis. Dzięki niemu ugotujesz zalewajkę na zakwasie, w której nie zabraknie mięsa, warzyw i aromatycznych grzybów.
Taka zupa jest pełna wyrazistego smaku i warto ugotować ją na Wielkanoc. Podana na obiad zachwyci rodzinę i gości. Gwarantuję, że każdy będzie chciał poznać ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Kuchni z Przygodą. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować zalewajkę?
Składniki:
- 1 kg wędzonych żeberek
- ½ kg wiejskiej kiełbasy
- 6 ziemniaków
- garść suszonych borowików
- ¾ litra zakwasu żytniego
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka chrzanu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy zacznij od gotowania żeber i dodania do garnka liści laurowych i ziela angielskiego. Gotowanie potraw około 60 minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę, marchewkę i kiełbasę. Po godzinie wyjmij żebro z garnka, dodaj grzyby, kiełbasę i pokrojone warzywa.
Dołóż wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Gotuj i dodaj ostudzone, pokrojone żeberko. Do zakwasu dołóż śmietanę i chrzan. Wszystko wymieszaj i dolej troszkę zupy. Następnie wlej zakwas do zupy i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę i podawaj.
Zalewajka najlepsza na Wielkanoc
Zalewajka będzie smakować z jajkiem na twardo. Jest lekko kwaśna i też wyrazista w smaku. Warto skorzystać z tego przepisu i ugotować tę zupę na Wielkanoc. Gwarantuję, że każdy doceni jej smak i poprosi o dokładkę.
Wielkanocny obiad z taką zupą będzie pyszny i aromatyczny. Przepis jest prosty, czasu wymaga jednak gotowanie składników. Jednak warto czekać na tę potrawę, bo jest znakomita. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by biała kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Podawaliśmy przepis na jajka w różowej marynacie.