Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej
Kiwi jest dostępne w sklepach właściwie przez cały rok. Ten owoc możemy dodawać do sałatek, deserów, czy jeść go samodzielnie. Jednak jak w prosty sposób wydostać kiwi z jego szorstkiej skórki? Jest na to pewien przydatny sposób.
Kiwi, czyli słodko-kwaśny owoc
Kiwi słynie z tego, że jest owocem, który może wiele wytrzymać. Długi transport, czy jeszcze dłuższe przechowywanie? Kiwi przetrwa je w jak najlepszym stanie. Mały zielony owoc o szorstkiej skórce zniesie wiele.
Smak kiwi jest niecodzienny. W niezbyt dojrzałym owocu znajdziemy kwaśne nuty, natomiast w pełni dojrzałe kiwi będzie dość słodkie. Ten zielony owoc pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i dawniej nazywany był agrestem chińskim. Na stałe zagościł też już w naszym jadłospisie.
Kiwi, czyli porcja zdrowia i smaku
Ten mały zielony owoc jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminę C, E i witaminy z grupy B. Do tego naszpikowany jest przeciwutleniaczami oraz błonnikiem. Jego zjedzenie dostarczy nam tylko 45 kalorii i wiele cennych minerałów.
Ten owoc możemy dodawać do sałatek i koktajli. Jednak jak wyjąć zielony miąższ z brązowej szorstkiej skórki? Obierać? Nic z tych rzeczy. Warto użyć mieszadełka do miksera.
Mieszadełko do miksera, czyli patent na kiwi
Owoc przekrajamy na pół i nacinamy na krzyż jego miąższ . Następnie w owoc wbijamy mieszadełko miksera . Warto wbić końcówkę na kilka centymetrów, a następnie energicznie przekręcić ją. Ten ruch sprawi, że zielony miąższ kiwi błyskawicznie wyjdzie z brązowej skórki. W tak prosty i szybki sposób jeszcze nigdy nie dotarliście do miąższu kiwi .
Dzięki końcówce od miksera owoc został błyskawicznie wydrążony. Nie musieliśmy wydrążać go za pomocą łyżeczki, czy obierać. Ten patent na kiwi ułatwi nam życie w kuchni. Łatwiej zrobimy sałatkę, czy koktajl z tego owocu. Pisaliśmy o pysznym serniku z kiwi. Podawaliśmy też przepis na pyszny dżem z kiwi.
Źródło: YouTube/@5minutoweSztuczkiDIY