Przepis na odświeżający dżem z kiwi. Kolorowy i słodki dodatek
Po dżem sięgamy między innymi wtedy, gdy mamy ochotę na smak owoców poza sezonem. Choć kiwi jest dostępne w sklepach przez cały rok, warto zamknąć je w słoiczkach, by mieć pod ręką pyszny dodatek do serów, krakersów czy deserów. Receptura nie wymaga wiele wysiłku, a smakołyk przyjemnie orzeźwia. Koniecznie sprawdźcie.
Dżem jest wyśmienitym dodatkiem do świeżego domowego chleba. Doskonale sprawdza się również w wypiekach takich jak np. drożdżowe rogaliki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na orzeźwiający w smaku, słodko-kwaśny specjał z kiwi. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej sceptycznych. Spróbujecie?
Przepis na doskonały dżem z kiwi
Składniki:
1,2 kg kiwi
1 kg cukru
Przygotowanie:
Kiwi myjemy, obieramy je ze skórki i pozbawiamy twardy, białych elementów. Po obraniu powinno nam pozostać około kilograma owoców. Taką masę przenosimy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
Gdy zawartość naczynia zgęstnieje, przekładamy dżem do czystych — najlepiej wyparzonych — słoików. Gotowy dżem studzimy, odwracając słoiki do góry dnem i pozostawiając je na blacie. Produkt możemy także pasteryzować.
Wskazówki:
Aby urozmaicić smak dżemu, możemy dodać do niego odrobinę wanilii, anyżu lub cynamonu. Fajnie przełamią słodko-kwaśną kompozycję.
Część cukru można zastąpić produktem żelującym. Jeżeli użyjemy jednego opakowania opisanego jako 2:1, na podaną ilość owoców wystarczy użyć 500 g cukru, a czas gotowania skróci się do około 2 minut.
Do przygotowywanego dżemu możecie dodać nieco soku z cytryny. Dzięki temu zachowamy ładny, zielony kolor owocu na dłużej. Wlejcie około 1,5 łyżki na sam koniec przyrządzania wyrobu.
Źródło zdjęcia: canva/SasaJo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser
Źródło: oetker, paulinakrajewska