Mówili mi, że z tym owocem nie da się zrobić sernika na zimno. Mylili się, wystarczy zastosować 1 prostą sztuczkę
Od zawsze słyszałam, że sernika na zimno nie da się zrobić z kiwi. Właściwości owocu mają uniemożliwiać stężenie galaretki. Ja jednak wiem, że kiwi z sernikiem na zimno tworzą wyjątkowo udaną parę. Wystarczy 1 trik, aby ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno.
Sernik na zimno z dodatkiem kiwi możesz zrobić bez najmniejszych problemów
Sernik na zimno składa się ze spodu, masy serowej, galaretki oraz. To właśnie wybór tych ostatnich często stanowi problem. Nikt nie robi sernika z kiwi ze względu na jego kłopotliwe właściwości. Zawarte w owocach substancje mają sprawiać, że stężenie żelatyny w galaretce jest niemożliwe.
Na kapryśne kiwi znam 1 niezawodny sposób. Przed zużyciem go do ciasta wystarczy na chwilę wrzucić owoce do wrzątku. Ta sama metoda działa także na mango czy ananasa. Od teraz możesz zrobić sernik na zimno z takimi owocami, z jakimi zapragniesz.
Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowiPrzepis na sernik na zimno z kiwi
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 małe opakowanie biszkoptów
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3-4 owoce kiwi
- 1 galaretka o smaku kiwi
- ½ szklanki mleka
- 1 mały kubeczek śmietanki 36%
W ten sposób bez trudu przygotujesz sernik na zimno z kiwi
Przygotuj galaretkę do sernika na zimno, odejmując z przepisu 50 ml wody. Następnie odstaw ją do ostudzenia. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć do wrzątku owoce na 1-2 minuty.
Mleko do sernika na zimno zagotuj, następnie zdejmij z ognia. Rozpuść w nim żelatynę. Twaróg sernikowy wymieszaj ze śmietanką, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Do wciąż ciepłego mleka z żelatyną stopniowo dodaj 5-6 łyżek masy serowej. Składniki wymieszaj za pomocą rózgi. Kiedy dobrze się połączą, przelej je do miski z pozostałym twarogiem. Mieszaj, aż całość będzie miała jednolitą i gładką konsystencję.
Dno tortownicy na sernik na zimno z kiwi wyłóż papierem do pieczenia. Na nim poukładaj biszkopty. Następnie na ciasteczka wylej masę serową i wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij sernik na zimno z lodówki. Na jego powierzchni poukładaj plasterki kiwi i powoli zalej je tężejącą galaretką. Deser ponownie wstaw do lodówki i poczekaj, aż całkowicie stężeje. Po upływie wymaganego czasu obłędny sernik na zimno z kiwi gotowy jest do podania. Z tego zielonego owocu przyrządzisz doskonały domowy dżem. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, jak zdrowe jest kiwi.