Te ziemniaki są tak pyszne, że robię je co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy prosi o dokładkę
Ziemniaki można podać na wiele sposobów. Ostatnio zamiast klasycznego purée serwuję pyszne łódeczki z sycącym farszem. Danie jest tanie i proste w przygotowaniu. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
Pyszny i tani obiad z ziemniaków
Przygotowanie smacznego i sycącego posiłku dla całej rodziny wcale nie musi zająć całego popołudnia. Danie stanowiące połączenie ziemniaków i pysznego farszu mięsno-warzywnego robi się szybko, a nie zrujnuje waszego portfela. Warto spróbować.
Składniki:
- około 500 g ziemniaków
- 450 g mielonej wieprzowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 mięsisty pomidor
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 30 g masła
- 40 g koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- koperek wedle uznania
- natka pietruszki do podania
Lista składników krótka nie jest, ale danie ziemniaków wcale nie staje się przez to skomplikowanym w przygotowaniu. Większość niezbędnych produktów zapewne macie już w kuchni. Sprawdźcie sami, czytając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.
Ugotowała fasolkę i dodała do mięsa. Powstał idealny obiad na latoJak przygotować tani obiad? Postawcie na ziemniaki i kilka dodatków
Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków, pokrojenia ich w kostkę i ugotowania do miękkości w osolonym wrzątku. Cebule siekam i szklę ją na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaję rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i mięso mielone.
Całość smażę, w trakcie doprawiając solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Pomidora pozbawiam skórki, rozdrabniam i wrzucam na patelnię. Dodaję również koncentrat. Duszę na średnim ogniu do 5 minut, po czym zdejmuję z kuchenki.
Ziemniaki rozgniatam na purée, łączę je z masłem i posiekanym koperkiem. Formuję niewielkie kule i spłaszczam je. Przenoszę do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, a w każdej robię dołek.
Wsypuję do niego trochę startego na tarce sera i nakładam farsz z patelni. Wierzch także oprószam serem. Wszystkie ziemniaczane łódeczki zapiekam przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wskazówka: danie będzie jeszcze tańsze, gdy zastąpicie mięso mielone namoczonym w bulionie warzywnym granulatem sojowym. Dodając jeszcze do ziemniaków margarynę zamiast masła i korzystając z roślinnego sera, wykonacie wegańską wersję potrawy.
Jak podać tani obiad z ziemniaków?
Po wyjęciu z pieca danie warto posypać posiekaną natką pietruszki. Będzie smakowało świeżo i nabierze więcej aromatu. Można też zdecydować się na dodatek odrobiny ketchupu na wierzch.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Sprawdźcie jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym. Być może skusi was też patent na kultowe kluski szare. Jedne i drugie smakują znakomicie z sosem grzybowym.