Smakosze.pl

Canva/natashamam/ TikTok/@karolinakowalczyk

Doktor technologii żywienia bije na alarm, chodzi o deski do krojenia. Używasz jej? Nie zapominaj o tej czynności

13 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Deska do krojenia to przedmiot, który chyba wszyscy mamy w swoich kuchniach. Ułatwia nam życie podczas przygotowywania kanapek i produktów, z których gotujemy i smażymy różne dania. Jednak, jeśli korzystasz z drewnianej deski do krojenia, to musisz pamiętać o jednej bardzo ważnej czynności. Zwraca na nią uwagę Karolina Kowalczyk, która jest doktorem technologii żywienia. 

Drewniana deska do krojenia, czyli o tym pamiętaj

Na rynku znajdziemy szeroki wybór desek do krojenia. Deski są wykonane z drewna, babusa, plastiku. Znajdziemy też deski kamienne. Zwykle w swoich kuchniach mamy więcej niż jedną deskę do krojenia. 

Oddzielna jest do krojenia pieczywa, inna natomiast do przygotowywania mięsa. Jeśli jednak korzystasz tylko z jednej deski do krojenia w swojej kuchni, to popełniasz błąd. Podczas krojenia w desce dochodzi do pewnych uszkodzeń. W nich gromadzą się bakterie, wirusy i brud z poprzednich czynności. 

deski
Canva/Vladimir Gladkov
dziecko w restauracji

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez

CZYTAJ DALEJ

Deska do krojenia, czyli grzyby i wirusy

Powinniśmy korzystać z dwóch drewnianych desek do krojenia. Jedna z nich powinna być przeznaczona do krojenia surowego mięsa. Tę deskę musimy porządnie myć, wyparzać i impregnować. Druga drewniana deska może być przeznaczona do krojenia warzyw, owoców i nabiału. 

Doktor Karolina Kowalczyk, która jest technologiem żywienia, zaznacza, że sama korzysta z kilku desek. Plastikowych używa do krojenia nabiału oraz warzyw i owoców, a granitowej do krojenia surowego mięsa. Jednak w zupełności wystarczy, żebyśmy mieli w swoich kuchniach dwie deski do krojenia. Warto też o nie odpowiednio dbać. 

Jak zadbać o deskę do krojenia?

Dr Karolina Kowalczyk podkreśla, by nigdy nie używać deski, na której kroimy surowe mięso, do krojenia innych produktów. Deski granitowe i szklane tępią noże. Deska drewniana jest tu lepsza. Deskę plastikową łatwiej myć, bo w deskach drewnianych łatwiej gromadzą się bakterie i wirusy. 

Bardzo ważne jest, żebyśmy pamiętali o wyparzaniu desek. Jeśli zauważymy, że ten przedmiot jest już mocno zarysowany i zniszczony, to warto wymienić ją na nowy. W uszkodzeniach gromadzą się bakterie i grzyby, a te są groźne dla naszego zdrowia. Pisaliśmy o tym, dlaczego włożyć deskę do krojenia do lodówki.  Radziliśmy też, jak szybko wyczyścić deskę do krojenia. 

deska do krojenia
Canva/The Aris Leoven Collection

Źródło: Facebook/ Smakosze.pl

maślanka

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty

CZYTAJ DALEJ
karpatka

Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >