Weź kurczaka, wrzuć do folii i zalej wywarem. Wyjdzie z tego coś nie z tej ziemi
Galareta z kurczakiem to danie, które uwielbia wiele osób. Jaka każda potrawa, ma ona swoich sympatyków, dlatego też warto znać fantastyczny przepis na to danie, który będzie nie tylko prosty, ale tez szybki w przygotowaniu, a efekt smakowy zachwyci wszystkich, którzy jej go spróbują.
Galareta z kurczaka zdrowym przysmakiem
Galareta z kurczaka jest popularnym daniem , które swoje miejsce znajduje na stole podczas rodzinnych spotkań lub imprez, ale również w czasie Świąt i różnych przyjęć. Co sprawia, że jest tak dobra? Na pewno połączenie składników takich jak właśnie galareta i kurczak jest ciekawe i przekładanie smaków daje fantastyczny efekt.

Swój przepis na galaretę z kurczaka zaproponował Marcin Kostrzewski, czyli autor kulinarnego kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Koniecznie musicie poznać ten przepis.
Galareta z kurczakiem świetnym przysmakiem
Okazuje się, że galareta z kurczakiem wcale nie jest trudna do przyrządzenia . Wystarczą chęci i odpowiedni przepis, a taki zaproponował Marcin Kostrzewski. Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników:
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 20 g soli peklowanej
- 3 łyżki żelatyny spożywczej 180
- ogórki konserwowe
- woda z ogórków konserwowych
- 2 łyżki soli
- gotowy słoik pokrojonych warzyw
Dalsza część tekstu pod filmem .
Galareta z kurczaka od Marcina Kostrzewskiego
Marcin Kostrzewski zaproponował bardzo prosty przepis na galaretę z kurczaka, a do tego w swoim filmie na YouTube wyjaśnia krok po kroku, jak ją przygotować .
W pierwszej kolejności dzielimy kurczaka na mniejsze kawałki. Przekładamy go do garnka, dodajemy peklosól i mieszamy . Następnie zalewamy wodą i parzymy do 72 stopni.
Następnie starannie wyjmujemy i płuczemy mięso tak, aby z wierzchu było gładkie. Wodę, w której było mięso, przecedzamy do osobnego garnka. Następnie wlewamy tam wodę ze słoika z ogórkami konserwowymi, tak mniej więcej połowę zawartości . Do garnka dodajemy również sól. Wszystko cały czas mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy żelatynę.

Ogórki konserwowe kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do wywaru . Mniej więcej pół słoika gotowych warzyw pokrojonych w kostkę również przekładamy do garnka.
Do specjalnej osłonki przekładamy naprzemiennie kurczaka i wywar , do momentu aż zapełnimy całą. Na koniec musimy związać osłonkę na dwóch końcach, tak aby nic się nie wydobyło ze środka.
Następnie na kilkanaście sekund zanurzamy naszą wypełnioną osłonkę w gotującej się wodzie.
Po tym czasie wyjmujemy je i zostawiamy do ostudzenia . Następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmujemy galaretę z osłonki i delektujemy się jej smakiem .

Sprawdź przepis na sałatkę tatarską . Zobacz, czego przenigdy nie dodawać do ziemniaków .