Smakosze.pl Dieta Weź kwiaty czarnego bzu, dodaj cytrynę i zalej tą mieszanką. To najlepszy przepis na syrop
Fot. Canva/Socha

Weź kwiaty czarnego bzu, dodaj cytrynę i zalej tą mieszanką. To najlepszy przepis na syrop

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na czarny bez. Poznaj przepis na syrop z jego kwiatów i przygotuj go sama. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do letnich napojów i przyniesie pożądane orzeźwienie. Przygotowanie jest banalnie proste.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na wszystko

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest po prostu fantastyczny. Jego doskonałość polega nie tylko na smaku, ale też na uniwersalności. Z tego syropu można stworzyć wiele świetnych orzeźwiających napojów.

Dodany do lemoniady sprawi, że będzie o wiele bardziej świeża i smaczniejsza. Można mieszać ją z herbatą oraz popularnymi napojami. Możliwości połączeń smakowych jest wiele, dlatego nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i przygotuj syrop z kwiatów czarnego bzu w domu.

kwiaty bzu.jpg
Fot. Canva/Freila
Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba, robię z niego to danie. Wszystko na jednej patelni

Kwiaty czarnego bzu i kilka dodatków

Kwiaty czarnego bzu zaczynają kwitnąć na początku czerwca. Należy zbierać tylko te, które dopiero co zakwitły, czyli białe kwiaty. Ich pręciki są pokryte żółtym pyłkiem. Im więcej pyłku, tym lepiej dla syropu. Oprócz tych kwiatów potrzebne będą także inne składniki. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź co potrzebujesz, a następnie poznaj przepis.

Składniki:

  • 150 baldachimów z kwiatami czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 l wody
  • 2 cytryny

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Za pomocą nożyczek odetnij kwiaty z baldachimów. Kwiaty przełóż do dużego garnka. Cytryny dokładnie wyszoruj, umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Umieść je w garnku.

W osobnym garnku ugotuj wodę z cukrem. Musi powstać gęsty syrop. Przelej go do garnka z kwiatami czarnego bzu. Całość gotuj przez 15-20 minut, co jakiś czas przemieszaj wywar.

Na koniec przecedź syrop. Wyparz słoik lub butelki i przelej do nich syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie je zakręć i poddaj pasteryzacji, a potem ciesz się smakiem syropu. Sprawdź przepis na danie z czerstwego chleba oraz dowiedz się, jak mrozić truskawki .

syrop.jpg
Fot. Canva/rostislavsedlacek
Zetrzyj ogórka na tarce i wymieszaj z kilkoma dodatkami. Przy tym mizeria może się schować
Mrożenia truskawek nauczyła mnie babcia. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy