Smakosze.pl Porady Weź makrelę wędzoną i złap w taki sposób, ten patent to rewelacja. Chwała temu, kto go wymyślił
Fot. YouTube/StarShow

Weź makrelę wędzoną i złap w taki sposób, ten patent to rewelacja. Chwała temu, kto go wymyślił

12 marca 2024

Makrela wędzona jest wyjątkowo lubiana przez smakoszy ryb. Jednak jak ją obrać? Warto skorzystać ze sposobu, który ułatwia jedzenie tej smacznej i zdrowej ryby.

Makrela wędzona pełna smaku i zdrowia

Makrela wędzona jest rybą, którą można jeść bez dodatków lub zrobić z niej wyborną pastę do kanapek. Ze świeżym pieczywem przypadnie do gustu wielu wielbicielom ryb. Makrela wędzona jest świetnym źródłem energii i zawiera zdrowe tłuszcze. Kwasy omega-3, których jest pełna, dobroczynnie działają na nasze serce.

Ryba w tej postaci dostarczy nam niezłej porcji białka, witaminy D i B12. Makrelę wędzoną warto jeść nawet dwa razy w tygodniu, ale zanim ją zjemy, musimy rybę obrać. Jak to zrobić? Wiele osób używa tu widelca. Jednak, jak się okazuje wcale nie jest to konieczne. Podobny przepis na obranie makreli wędzonej znajdziesz na kanale YouTube StarTV. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

makrela wędzona
Fot. YouTube/StarShow
Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba

Jak obrać makrelę wędzoną?

Okazuje się, że do obrania makreli wędzonej nie są nam potrzebne sztućce. Wystarczy złapać ją w określony sposób. Kciukami łapiemy za części brzucha i pociągamy na zewnątrz, tak, by rybę otworzyć. Od razu na wierzchu pojawia się apetyczne mięso i możemy wybrać je palcami lub skorzystać z widelca.

Ten sposób sprawia, że nie ściągamy skóry z grzbietu, co może być nieco kłopotliwe i czasochłonne. Otwarcie ryby od strony brzucha daje nam łatwy dostęp do mięsa . Możemy od razu go nakładać na pieczywo lub jeść samo. W ten sposób łatwo też pozbyć się ości z ryby.

Pyszne sposoby na makrelę

Makrela wędzona będzie smakować z pieczywem, ale warto ja też przyrządzić z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i cebuli. Do pasty z makreli można dodać jajko ugotowane na twardo i ogórka kiszonego. Ryba będzie też smakować z mixem sałat z dodatkiem pomidorów koktajlowych i serem mozzarella.

Z tej smacznej ryby możemy przygotować apetyczny farsz i wypełnić nim makaronowe muszle. Ryba będzie też smakować jako dodatek do blinów lub naleśników. W połączeniu z awokado i pomidorami będzie smacznym dodatkiem do kanapek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto na Wielkanoc, które zawsze się udaje. Podawaliśmy też przepis na szynkę wielkanocną z przepisu Ewy Wachowicz, który może dziwić.

makrela wędzona
Fot. YouTube/StarShow
Od lat tylko tak piekę białą kiełbasę. Z tą sztuczką zawsze wychodzi soczysta, mało kto ją zna
Ta sałatka smakuje mi 100 razy bardziej od jarzynowej. Podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy