Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Od lat tylko tak piekę białą kiełbasę. Z tą sztuczką zawsze wychodzi soczysta, mało kto ją zna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.03.2024 18:42

Od lat tylko tak piekę białą kiełbasę. Z tą sztuczką zawsze wychodzi soczysta, mało kto ją zna

biała kiełbasa
Fot. Canva/Ccat82

Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.

Biała kiełbasa soczysta jak nigdy

Czy pieczesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Ja do tej pory tego unikałam. Wszystko dlatego, że biała kiełbasa wychodziła zbyt sucha i twarda. Przecież nie taka powinna być. Oczekiwałam, że zachwyci soczystością, ale to się nie udawało. W końcu odkryłam sztuczkę, która sprawia, że biała kiełbasa wychodzi niezwykle soczysta.

To dzięki produktowi, który masz w swojej lodówce. Wystarczy wlać zaledwie pół szklanki mleka do wody, w której parzę białą kiełbasę, a wyjdzie wilgotna, soczysta i mięciutka. Właśnie o coś takiego chodzi! Można ją też namoczyć w mleku przed pieczeniem. Wystarczy pół godziny w mieszance wody z mlekiem, a biała kiełbasa wyjdzie, że palce lizać. 

biała kiełbasa
Fot. Canva/bernjuer
Ta sałatka smakuje mi 100 razy bardziej od jarzynowej. Podziękujesz za ten przepis

Jak upiec białą kiełbasę, by wyszła soczysta?

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • ½ kg cebuli
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie 
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki mleka 

Przygotowanie białej kiełbasy zacznij od pokrojenia cebuli w pół plastry. Dodajemy przyprawy i mieszamy składniki. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Wkładamy ją do miski z wodą, dolewamy pół szklanki mleka i moczymy przez 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę z wody z mlekiem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim pokrojoną cebulę, następnie kiełbasę i znów cebulę. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 75 minut pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec możemy zdjąć przykrywkę, by biała kiełbasa zarumieniła się i miała chrupiącą skórkę. 

Biała kiełbasa, która zachwyca soczystością i miękkością

Tak przyrządzona biała kiełbasa wyróżnia się soczystością i miękkością. Warto pamiętać, by przed pieczeniem namoczyć ją w wodzie z mlekiem. To nadaje delikatności kiełbasie i też dobrze wpływa nie tylko na jej smak, ale też konsystencję mięsa. Taka mieszanka z mleka jest też gwarancję chrupiącej skórki i rumianego koloru po wyjęciu z piekarnika.

Sposób jest bardzo prosty, ale wart wypróbowania. Jeśli zależy ci na tym, by białą kiełbasa była soczysta, delikatna i rozpływała się w ustach, skorzystaj z tej sztuczki. Na Wielkanoc będzie jak znalazł. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienite pierogi z Podkarpacia z podwójnym nadzieniem. Podawaliśmy też patent na pyszne placki ziemniaczane. 

biała kiełbasa
Fot. Canva/ShyMan