Od lat tylko tak piekę białą kiełbasę. Z tą sztuczką zawsze wychodzi soczysta, mało kto ją zna
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.
Biała kiełbasa soczysta jak nigdy
Czy pieczesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Ja do tej pory tego unikałam. Wszystko dlatego, że biała kiełbasa wychodziła zbyt sucha i twarda. Przecież nie taka powinna być. Oczekiwałam, że zachwyci soczystością, ale to się nie udawało. W końcu odkryłam sztuczkę, która sprawia, że biała kiełbasa wychodzi niezwykle soczysta.
To dzięki produktowi, który masz w swojej lodówce. Wystarczy wlać zaledwie pół szklanki mleka do wody, w której parzę białą kiełbasę, a wyjdzie wilgotna, soczysta i mięciutka. Właśnie o coś takiego chodzi! Można ją też namoczyć w mleku przed pieczeniem. Wystarczy pół godziny w mieszance wody z mlekiem, a biała kiełbasa wyjdzie, że palce lizać.
Ta sałatka smakuje mi 100 razy bardziej od jarzynowej. Podziękujesz za ten przepisJak upiec białą kiełbasę, by wyszła soczysta?
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- ½ kg cebuli
- 2 łyżki majeranku
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka
Przygotowanie białej kiełbasy zacznij od pokrojenia cebuli w pół plastry. Dodajemy przyprawy i mieszamy składniki. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Wkładamy ją do miski z wodą, dolewamy pół szklanki mleka i moczymy przez 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę z wody z mlekiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim pokrojoną cebulę, następnie kiełbasę i znów cebulę. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 75 minut pod przykryciem, aż cebula będzie miękka. Pod koniec możemy zdjąć przykrywkę, by biała kiełbasa zarumieniła się i miała chrupiącą skórkę.
Biała kiełbasa, która zachwyca soczystością i miękkością
Tak przyrządzona biała kiełbasa wyróżnia się soczystością i miękkością. Warto pamiętać, by przed pieczeniem namoczyć ją w wodzie z mlekiem. To nadaje delikatności kiełbasie i też dobrze wpływa nie tylko na jej smak, ale też konsystencję mięsa. Taka mieszanka z mleka jest też gwarancję chrupiącej skórki i rumianego koloru po wyjęciu z piekarnika.
Sposób jest bardzo prosty, ale wart wypróbowania. Jeśli zależy ci na tym, by białą kiełbasa była soczysta, delikatna i rozpływała się w ustach, skorzystaj z tej sztuczki. Na Wielkanoc będzie jak znalazł. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienite pierogi z Podkarpacia z podwójnym nadzieniem. Podawaliśmy też patent na pyszne placki ziemniaczane.