Smakosze.pl Przepisy Weź mięso z rosołu i zrób najlepsze kotlety. Biją na głowę nawet mielone
Fot. Canva/yaroshenko

Weź mięso z rosołu i zrób najlepsze kotlety. Biją na głowę nawet mielone

23 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie lubisz marnować żywności? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Przygotujesz z niego kotlety, które powstaną z innego dania. Taki obiad to gwarancja nie tylko smaku, ale i oszczędności. Wypróbuj sposób, a będziesz stosować go bardzo często.

Kotlety z recyklingu

Kotlety na obiad to nasza narodowa tradycja. Schabowe, mielone czy siekane kotlety pożarskie to dania, które znamy doskonale. Nie każdy jednak wie, że można przygotować także kotlety z recyklingu. Pomimo dosyć technicznej nazwy dania, a niektórym może się ona kojarzyć z ruchami freegan, są to kotlety, które powstają z mięsa z rosołu.

Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a z jednego składnika powstaną aż dwa fantastyczne dania. Grzechem byłoby niewypróbowanie tego smacznego i łatwego sposobu. Szczegóły w dalszej części.

mięso z rosołu.jpg
Fot. Canva/Cavan Images
Pączki Strzelczyka to ideał. „Długo zachowają świeżość i zawsze wychodzą”

Kotlety z resztek

Po ugotowaniu rosołu zawsze zostaje sporo mięsa, z którym nie zawsze wiadomo, co zrobić. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą przepisy, takie jak ten na kotlety umieszczony poniżej. Głównym składnikiem przygotowanych z nich dań jest mięso, które było użyte do przygotowania rosołu. To wciąż cenny składnik, który warto przetworzyć ponownie i tak jak w tym wypadku zrobić z nich kotlety.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oprócz mięsa potrzebne będą także inne składniki. Dzięki nim kotlety będą miały odpowiednią konsystencję oraz smak. Znajdziesz je wszystkie wraz z proporcjami na liście poniżej.

Składniki:

  • 250 g mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól
mielenie mięsa.jpg
Fot. Canva

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu

Mięso z rosołu zmiel w maszynce i przełóż je do miski. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło czosnkowe i zeszklij na nim cebulę. Następnie przełóż ją wraz z natką pietruszki do miski.

Wbij jajko oraz wsyp dwie łyżki bułki tartej. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i każdego z nich starannie obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a będą smakowały wyśmienicie.

Sprawdź także przepis znanego kucharza na rybę oraz poznaj rekordową cenę pączków .

kot lety .jpg
Fot. Canva/innadodor
Połóż tabletkę do zmywarki na brudnej blasze piekarnika i zalej wodą. Będzie lśnić jak nigdy
Szarlotka na 4 łyżki, prościej się nie da. Autor przepisu zasługuje na Nobla
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy