Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę
Surówka to nieodłączny element wielu dań. Istnieje wiele przepisów na taki dodatek do obiadu i naprawdę jest w czym wybierać. Ich zaletą zdecydowanie jest to, że nie tylko mają niesamowity smak, ale również dodają wizualnego uroku przygotowanej potrawie. Przedstawiamy Wam przepis na surówkę z ogórków kiszonych w niesamowicie aromatycznym sosie.
Surówka obowiązkowym uzupełnieniem obiadu
Surówka to coś, co zdecydowanie powinno się znaleźć na talerzu obok między innymi ziemniaków i np. składnika mięsnego. Jest nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu , ale również prawdziwym źródłem wielu witamin. W Polsce przyjęło się, że najpopularniejszymi surówkami są mizeria, buraczki, czy też starta marchewka połączona z jabłkiem .

Tym razem chcemy Wam zaproponować surówkę przygotowaną z pysznych ogórków kiszonych połączonych ze wspaniałym sosem miodowo-musztardowym . Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zrobimy ją z ogórków własnej roboty .
Surówka z ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to uniwersalny smakołyk, który pasuje do wielu dań . Można między innymi zrobić z nich pyszną surówkę, która zachwyca swoim smakiem. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 3 ogórki kiszone
- 6 cm kawałek pora
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- koperek
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną surówkę z ogórków kiszonych?
Przygotowanie takiej surówki jest bardzo proste i z pewnością podbije Wasze podniebienia .
W pierwszej kolejności ogórki kiszone kroimy w plasterki, natomiast pora w półplasterki . Najlepiej polać go wcześniej wrzątkiem, aby zrobił się miękki i jednocześnie słodkawy.

Bierzemy się za sos . Do małej miski przekładamy łyżkę miodu, tyle samo musztardy, dwie łyżki oleju, a także doprawiamy pieprzem i odrobinką soli. Całość mieszamy .

W ostatnim kroku przekładamy sos do miski z pokrojonymi w plasterki ogórkami i całość razem mieszamy, po czym odstawiamy na pół godziny, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły . Na koniec posypujemy wszystko koperkiem.
Tak przygotowaną surówkę podajemy do ulubionego obiadu .
Sprawdź przepis na pyszne smarowidło do chleba . Zobacz, jak zrobić wiejski rosół .
