Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowe ziemniaki z piekarnika. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.02.2025 18:42

Hitowe ziemniaki z piekarnika. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

pieczone ziemniaki
Fot. Canva

Wystarczy wymieszać ziemniaki z prostą marynatą, by upiec najlepszy możliwy dodatek do obiadu. Jednak cała sztuka jest w procesie. Jak zrobić, by ziemniaki były doskonale miękkie w środku, a złociste i chrupiące z zewnątrz?

Pieczone ziemniaki

Pieczenie ziemniaków w piekarniku to jeden z najlepszych sposobów na podanie ich. Są dzięki temu pełne wartości odżywczych, których nie wylewamy razem z wodą z gotowania. Są też nietłuste w porównaniu do tego, co uzyskujemy smażąc frytki. A przy tym wyraziste w smaku i po prostu pyszne.

Żeby uzyskać ziemniaki idealne, po pierwsze wybierzmy właściwą odmianę. W dyskontach produkty są już opisane informacją o odpowiednim zastosowaniu. Nie sięgajmy więc po mączyste kartofle do klusek ani sałatkowe, które są zbyt wilgotne. Reszta jest kwestią odpowiedniego obgotowania ziemniaków i ich przyprawienia.

kostka ziemniaków

Zrób na kolację proste smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec

Ziemniaki w ziołach z piekarnika

Jedną ze sztuczek pomagających dobrze obgotować ziemniaki jest dodanie odrobiny octu do wody podczas gotowania. W ten sposób pektyna na powierzchni ziemniaków zetnie się, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskamy równą, chrupiącą skórkę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 ml oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek
  • Sól, pieprz

ziemniaki do pieczenia

Marynata z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę lub w ćwiartki – w kawałki o równej wielkości. Zalewamy zimną, osoloną wodą z dodatkiem łyżki octu. Gotujemy przez 10-15 minut – zależnie od wielkości.

Ziemniaki odcedzamy i odparowujemy, a następnie przekładamy do miski do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy marynatę.

łódeczki ziemniaczane

Do małego słoiczka wlewamy oliwę. 1-2 ząbki czosnku wyciskamy do środka, dodajemy po ½ łyżeczki przypraw, sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy energicznie. Marynatę wylewamy na ziemniaki i dokładnie mieszamy, by pokryły się ziołową oliwą.

Pozostały czosnek miażdżymy płazem noża i (nie zdejmując łupinek) dodajemy do ziemniaków. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, a następnie, kolejne 20, bez pokrywki, aż staną się z wierzchu chrupkie i złociste.

Wypróbuj też przepisy na pączki Strzelczyka i niezwykły wiejski rosół.

połówki ziemniaków