Weź pomidorki i włóż je między 2 talerze. Szkoda, że nikt nie pokazał mi tej sztuczki wcześniej
Pomidory to nieodzowny produkt w wielu potrawach — kładziemy je nawet na najzwyklejsze kanapki. Śmiało można więc stwierdzić, że warzywo to jadamy niemal codziennie.
Największą przeszkodą, która powstrzymuje nas od kupowania pomidorków koktajlowych, jest niewygodny sposób krojenia. Malutkie owoce (tak, pomidory to tak naprawdę owoce) są mało przyjemne w obróbce, właśnie przez ich wielkość. Znam jednak sposób, dzięki któremu ta czynność będzie przyjemna, a nawet łatwiejsza do wykonania niż przy dużych gatunkach.
Dlaczego warto wybierać pomidorki kotkajlowe?
Największym sekretem pomidorków koktajlowych jest smak. Nie bez powodu wydaję się nam, że smakują lepiej niż klasyczne pomidory. Zwykłe odmiany muszą być zrywane i transportowane jeszcze niedojrzałe właśnie z uwagi na rozmiar. Gdyby przewozić je w momencie pełnej dojrzałości, zgniotłyby się pod własnym ciężarem.
Małe pomidorki nie mają takiego problemu, dlatego kupując je, zwykle dostajemy produkt idealny. Polecam przygotowywać na nich najróżniejsze sosy i sałatki - dania na ich podstawie mają głębszy i silniejszy smak.
Jak kroić pomidorki koktajlowe?
Nie ma nic prostszego. Potrzebujesz do tego dwóch talerzy oraz ostrego noża. Na początek dobrze umyj pomidory pod bieżącą, czystą wodą. Talerze przekręć do góry dnem. Na jednym ułóż pomidorki, a następnie delikatnie dociśnij drugim naczyniem.
Teraz pozostaje jedynie wcisnąć nóż w przestrzeń między talerzami i ruchem posuwistym pokroić pomidory . W taki sposób uzyskuje się idealne połówki i oszczędza wiele czasu.
Jak kroić pomidory w idealne plasterki?
Delikatna struktura pomidorów może być mankamentem, gdy chce się pokroić je w plasterki. Na to też znam na szczęście skuteczne rozwiązanie. Wbij w niego widelec i krój wodząc po zębach sztućca. Plasterki, jakie się uzyskuje, są prawie identyczne i pięknie prezentują się na kanapkach.
Warto pamiętać, że ten produkt to skarbnica wartości odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy A, C, K, E oraz te z grupy B. Dodatkowo są bogate w likopen - przeciwutleniacz o niezrównanej mocy. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Food City® na YouTube.