Weź ryż, dodaj jajka i wsyp te przyprawy. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Czy wiecie, jakie danie powstanie, gdy połączycie ryż i jajka? W kilka chwil zrobicie przysmak, za którym przepada większość z nas. Warto ten przepis wypróbować w swojej kuchni, bo potrafi zaskoczyć smakiem.
Ryż, jajka i coś jeszcze
Czy lubicie odkrywać nowe przepisy? Ja to uwielbiam! Dlatego bez wahania sięgnęłam po recepturę z jajkami i ryżem w roli głównej. Co może wyjść z połączenia tych prostych składników? Okazuje się, że przyrządzimy przysmak, który zadziwi nas smakiem.
To wyjątkowa pizza, którą zrobimy na patelni. Jest pyszna, ale też zdrowa. Zrobimy ją szybko i będzie doskonałym pomysłem na obiad lub kolację. Warto wykorzystać ten prosty przepis w swojej kuchni i przyrządzić wyborną pizzę bez mąki. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Panna Lesia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia w artykule.
Jak zrobić pizzę z ryżu i jajek?
Składniki:
- 250 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 50 g kiełbasy
- 50 g sera żółtego
- pomidor
- papryka słodka
Ugotowany ryż wrzucamy do miski, dodajemy jajka, sól i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju roślinnego i wkładamy masę ryżową.
Następnie smażymy pod przykryciem z dwóch stron na złoty kolor. Rozprowadzamy sos pomidorowy, dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora. Dorzucamy starty ser żółty i wszystko zapiekamy, aż ser się rozpuści. Po kilku minutach nasza pizza ryżowa jest już gotowa do podania.
Pizza ryżowa zaskakuje smakiem
Pizza ryżowa jest delikatna w smaku, ale są w niej też wyczuwalne aromatyczne przyprawy. Ser żółty przyjemnie się ciągnie i znakomicie smakuje . Takie danie jest świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy. Jeśli został nam nadmiar ryżu, to warto z niego przygotować właśnie taką pizzę.
Z dodatkiem sosu pomidorowego, papryka, pomidora smakuje znakomicie. Możemy zjeść ją na obiad lub przyrządzić na ciepłą kolację . Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Warto ten przepis wypróbować w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jakie potrawy wigilijne możemy zamrozić, a jakie zawekować. Informowaliśmy też, ile Zenek Martyniuk zgarnął za reklamę wędlin za oceanem.