Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można zamrozić barszcz, piernik, makowca lub bigos wigilijny? Nie każdy o tym wie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.12.2023 11:12

Czy można zamrozić barszcz, piernik, makowca lub bigos wigilijny? Nie każdy o tym wie

Wigilia
Canva/emzet70

Zwykle na Święta Bożego Narodzenia przyrządzamy zbyt dużo pysznego jedzenia. Co zrobić z nim po Świętach? Warto zamrozić i zawekować. Wyjaśniamy, które potrawy nadają się do mrożenia, a którym służy wekowanie.

Co zrobić z jedzeniem po Świętach?

Wieczerza wigilijna, 12 potraw, a następnie świętowanie mają miejsce w wielu polskich domach. W tych wyjątkowych dniach nasze stoły uginają się pod ciężarem wyśmienitych dań i słodkich smakołyków. Trudno odmówić sobie kolejnej porcji sernika czy pysznego makowca. Jednak mimo apetytu na te pyszności po Świętach zostaje nam sporo jedzenia.

Co możemy z nim zrobić, gdy już w danej chwili jeść go nie zamierzamy? Warto zamrozić potrawy, które nam zostały. Później chętnie po nie sięgniemy, gdy minie już świąteczne przejedzenie. Jakie potrawy mrozić, a jakie wekować?

mrożenie
Canva/hatipoglu
Zenek Martyniuk pomachał baleronem w USA za potężną kasę. Za kiełbaski może kupić synowi mieszkanie

Co możemy zamrozić?

Ponoć w ciągu miesiąca marnujemy nawet 4 kg jedzenia. W okresie Świąt Bożego Narodzenia jest to nawet 2-3 razy więcej. Szkoda wyrzucać jedzenie, dlatego pomyślmy o jego odpowiednim przechowaniu i zjedzeniu później. Jakie potrawy warto zamrozić? Śmiało mogą do zamrażarki trafić pierogi i uszka. Możemy je mrozić ugotowane i wysuszone lub surowe, które posypiemy mąką.

Ugotowane pierogi i uszka warto ułożyć na tacce, a później przełożyć do woreczków foliowych, które są przeznaczone do mrożenia żywności. Te wigilijne potrawy w zamrażarce mogą spędzić nawet 3 miesiące. Podobnie możemy zrobić z barszczem czerwonym, który ugotowaliśmy. Przydadzą się woreczki strunowe, a zupę możemy mrozić przez 4 tygodnie. 

Jakie potrawy wekujemy?

Bigos i kapustę z grzybami możemy zamrozić, ale też zawekować. Do mrożenia użyjmy woreczków i włóżmy do nich porcje bigosu. Możemy go mrozić nawet pół roku. Kapustę z grochem powinniśmy pasteryzować. Potrzebne będą nam wyparzone słoiki. Pasteryzacja trwa 30 minut i możemy ją zrobić w piekarniku w 120 stopniach.

Jeśli po Świętach został nam nadmiar sernika, makowca, czy szarlotki, to te ciasta powinniśmy zamrozić. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Ciasta możemy mrozić nawet przez 3 miesiące. Jednak piernika nie należy mrozić. Możemy to tylko zrobić z surowym ciastem. Gdy został nam piernik, to przechowajmy go w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Pisaliśmy o tym, gdzie można było zrobić jeszcze zakupy w święta.  Przypominaliśmy, że 15 lat temu zmarł Maciej Kuroń. 

bigos
Canva/ankub

Źródło: fakt.pl