Filet z kurczaka zwijam w roladkę z mozarellą i papryką. To mój wyjątkowy obiad w drugi dzień świąt
Drugi dzień świąt w moim domu smakuje znakomicie. Wszystko dzięki potrawie, którą przyrządzam na obiad. Delikatne mięso z mozzarellą i papryką jest kulinarnym hitem tego dnia. Polecam mój przepis na uroczysty obiad.
Drugi dzień świąt, czyli wyborne roladki na obiad
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Rodzinne spotkania i znakomite wigilijne potrawy. Do tego wypieki, które rozpływają się w ustach i smaczne świąteczne obiady. Co przyrządzacie na obiad w drugi dzień świąt?
Na moim stole królują wyborne roladki z mozzarellą i papryką. Mięso jest delikatne i soczyste. Smakuje wyśmienicie. Takie danie jest kulinarnym hitem, za którym przepadają goście. Polecam przepis na obiad, który jest idealny na Boże Narodzenie.
Zenek Martyniuk pomachał baleronem w USA za potężną kasę. Za kiełbaski może kupić synowi mieszkanieJak zrobić roladki z kurczaka z mozarellą i papryką?
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g szynki dojrzewającej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 125 g mozzarelli w zalewie
- sól
- pieprz
Przygotowanie roladek zaczynamy od umycia papryki i upieczenia jej w 190 stopniach. Pieczemy około 40 minut. Następnie przekładamy do woreczka i zawijamy w folię. Czekamy 20 minut, aż papryka zaparzy się. Dzięki temu łatwo pozbędziemy się skórki. Usuwamy pestki i kroimy w paseczki.
Siekamy natkę pietruszki. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki. Umyte i odsączone piersi kurczaka osuszamy i nacinamy w ich najgrubszej części. Rozcinamy, by powstała tzw. książka. Delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Te roladki zachwyca waszych gości
Teraz plastry szynki dzielimy na pół i układamy tak, by na siebie nachodziły. Układamy na nich mięso, smarujemy masełkiem z czosnkiem i pietruszką. Z jednej strony układamy mozarellę i paprykę. Teraz zwijamy w roladę.
Mięso podsmażamy na patelni, przekładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Po upływie tego czasu nasze roladki są już gotowe do podania. Smakują z ziemniakami i ulubioną sałatą. Pisaliśmy o tym, jak wyglądała Wigilia w gmachu TVP. Przypominaliśmy, że 15 lat temu zmarł Maciej Kuroń.