Weź śliwkę i owiń ją mięsem mielonym. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Ten przepis na połączenie mięsa mielonego i śliwek wydaje się rewolucyjny. Jednak jest to rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. Wykorzystujemy przecież znane połączenie smaków, nadają mu nową oprawę.
Kotlety mielone ze śliwkami
Jeśli chodzi o mięso faszerowane śliwkami , znamy dobrze jedną postać takiego posiłku. Chodzi o schab , który nadziewamy śliwką suszoną. A jednak w sezonie letnim, kiedy pod ręką mamy świeże owoce , można wypróbować także to zestawienie.
Tak powstają te specyficzne „knedle”, gdzie rolę ciasta gra mielone mięso. Przepis jest przy tym niezwykle prosty i poza nadzieniem nie różni się niczym od tradycyjnych kotletów mielonych . Możemy więc przygotować je według ulubionego przepisu.
Nietypowe mielone
Każdy, komu zasmakuje ten przepis , może wracać do niego przez cały rok. Można przecież sięgnąć zimą po suszone lub wędzone śliwki . Polecamy spróbowanie zestawienia z regionalnym specjałem – suską sechlońską. Można wtedy dodatkowo doprawić mięso wędzoną papryką, by podbić oba smaki.
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g śliwek
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- Kasza manna lub bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia, łyżka mąki ziemniaczanej
Faszerowane śliwką mięso
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestkę. Dzielimy je (lub nie) w zależności od gatunku użytych owoców i ich rozmiaru . Zasypujemy je delikatnie mąką ziemniaczaną, by nie wypuściły nadmiaru soku.
Bułkę dobrze odciskamy z mleka. W misce mieszamy ją z mięsem mielonym, jajkiem i startą na tarce o grubych okach cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką, kleistą masę.
Z masy formujemy płaskie placki. Układamy na nich śliwki i zaklejamy. Gotowe kotlety obtaczamy w kaszce mannie lub bułce tartej i smażymy , aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i rosół według Ani Bardowskiej.