Smakosze.pl Przepisy Weź śliwkę i owiń ją mięsem mielonym. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo
fot. Canva

Weź śliwkę i owiń ją mięsem mielonym. Znajomi pukali się w głowę, teraz robią tak samo

28 sierpnia 2024

Ten przepis na połączenie mięsa mielonego i śliwek wydaje się rewolucyjny. Jednak jest to rewolucja w dobrym tego słowa znaczeniu. Wykorzystujemy przecież znane połączenie smaków, nadają mu nową oprawę.

Kotlety mielone ze śliwkami

Jeśli chodzi o mięso faszerowane śliwkami , znamy dobrze jedną postać takiego posiłku. Chodzi o schab , który nadziewamy śliwką suszoną. A jednak w sezonie letnim, kiedy pod ręką mamy świeże owoce , można wypróbować także to zestawienie.

Tak powstają te specyficzne „knedle”, gdzie rolę ciasta gra mielone mięso. Przepis jest przy tym niezwykle prosty i poza nadzieniem nie różni się niczym od tradycyjnych kotletów mielonych . Możemy więc przygotować je według ulubionego przepisu.

śliwki węgierki
fot. Canva
Wymieszaj z porem i jabłkiem. Kultowa surówka będzie jeszcze smaczniejsza

Nietypowe mielone

Każdy, komu zasmakuje ten przepis , może wracać do niego przez cały rok. Można przecież sięgnąć zimą po suszone lub wędzone śliwki . Polecamy spróbowanie zestawienia z regionalnym specjałem – suską sechlońską. Można wtedy dodatkowo doprawić mięso wędzoną papryką, by podbić oba smaki.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g śliwek
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Kasza manna lub bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia, łyżka mąki ziemniaczanej

Faszerowane śliwką mięso

Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestkę. Dzielimy je (lub nie) w zależności od gatunku użytych owoców i ich rozmiaru . Zasypujemy je delikatnie mąką ziemniaczaną, by nie wypuściły nadmiaru soku.

Bułkę dobrze odciskamy z mleka. W misce mieszamy ją z mięsem mielonym, jajkiem i startą na tarce o grubych okach cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładką, kleistą masę.

Z masy formujemy płaskie placki. Układamy na nich śliwki i zaklejamy. Gotowe kotlety obtaczamy w kaszce mannie lub bułce tartej i smażymy , aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na placuszki bananowe i rosół według Ani Bardowskiej.

usmażone kotlety
fot. Canva
Nie pomidorowa, nie ogórkowa. To rosół z piekarnika jest najlepszą zupą na świecie
Weź kostkę do zmywarki i wsadź do piekarnika. Za ten trik ktoś powinien wygrać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy