Smakosze.pl Przepisy Weź wątróbkę i dodaj do jajek. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten przepis
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Weź wątróbkę i dodaj do jajek. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten przepis

18 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wątróbka to przysmak twojej rodziny? Poznaj przepis na zaskakującą zapiekankę i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy pierwszy raz spróbują dania, nie będą mogli wyjść z podziwu. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej.

Zapiekanka inna niż tradycyjna

Zapiekanka to znana wszystkim forma dania, która polega na zapieczeniu składników. Zazwyczaj składa się ona z warzyw, mięsa i sera , a smak dopełniają przyprawy i sos. Najlepsze jest jednak to, że zapiekanka może być przygotowywana z dowolnych produktów.

Niedawno znaleźliśmy przepis na danie tego typu, które składa się głównie z wątróbki i jajek. Choć połączenie jest nietypowe, smak jest wart zaryzykowania. Czym prędzej poznaj przepis i ten przysmak przygotuj na obiad nawet dzisiaj.

krojenie wątróbki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Przygotowanie tej jarzynowej zajmuje mi 15 minut. 1 dodatek zaskakuje i zachwyca

Wątróbka i inne składniki

Najważniejszymi składnikami zapiekanki są przede wszystkim jajka oraz wspomniana wątróbka. Aby danie było udane, potrzebne są także inne składniki. Nie ma ich wiele, a w dodatku nie wydasz na nie majątku. Umieściliśmy je wszystkie na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby żadnego z nich nie pominąć. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 l wody
  • 50 g mąki
  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • olej
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka z wątróbki - przepis

Rozgrzej patelnię, a następnie wlej wodę. Gdy się zagotuje, dodaj wątróbkę. Gotuj ją przez 5 minut. Następnie odcedź ją z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski i wsyp sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszaj składniki.

Do miski wbij jajka i roztrzep je. Umyty szczypior drobno posiekaj i wsyp do jajek. Cebulę obierz i drobno posiekaj w małą kostkę. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Paprykę pokrój w małą kostkę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojone składniki. Gdy zmiękną, dodaj je do miski z jajkami i wymieszaj. Jednolitą masę przelej do miski z wątróbką, wymieszaj. Składniki wylej na rozgrzaną patelnię, wyrównaj i smaż pod przykryciem 15 minut.

Po tym czasie obróć zapiekankę, a wierzch obsyp startym na dużych oczkach serem żółtym. Patelnię przykryj i smaż przez 5 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na obiad.

zapienk a.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Lidl ruszył z pomocą dla powodzian. Sieć handlowa prowadzi działania na szeroką skalę
Dodaję do mielonych składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. W życiu nie jadłam lepszych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy